На Опленцу је данас државном церемонојом обележено 88 година од убиства краља Александра I Kарађорђевића, који је смртно страдао од последица атентата на данашњи дан 1934. године у Марсељу.

Државној церемонији претходили су Света Литургија и парастос блаженопочившем краљу у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу коме су присуствовали принц-наследник Филип и принцеза Даница, кнез Михаило и кнегиња Љубица са кћеркама кнегињама Наталијом и Исидором, и бројни поштоваоци дела блаженопочившег краља Александра I Kарађорђевића.

Државну церемонију је испред министарства за рад, борачка и социјална питања предводио државни секретар Сретен Селаковић, а венце су положили и представници Војске Србије, општине Топола, Задужбине Kраља Петра I, као и представници бројних Удружења грађана.

Принц наследник Филип је поручио да је Kраљ Александар I несумњиво један од највећих владара у нашој историји и да је страдао као прва жртва фашизма у Европи.

”Дошло је време када народ може да разобличи неистине оних који су писали послератну историју желећи да умање дело и деградирају лик мог прадеде краља Александра I. Очекујем да ће наше власти имати слуха и разумевања и да ће Београд добити споменик достојан витешког краља. У центру Париза налази се импозантан споменик мојим прецима, Kраљу Петру I и Kраљу Александру I, и не постоји разлог да наша престоница не добије један такав споменик”, поручио је принц-наследник Филип, наводи се у саопштењу.

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име