У  фонду пиротског Музеја „Понишавље“ својевремено се налазило и писмо знаменитог класика Лава Николајевича Толстоја, који је удостојио пиротског посластичара Лазара Ћирића, и одговорио му на питања које му је Ћирић, почетком прошлог века, поставио у писму упућеном у Јасну Пољану.

Ћирић је својевремено био познат по надимцима Торник и Kонзул, живео је до 1958, рођен осамдесетих година претходног века, а нашао се у књизи познате историчарке „Знамените личности Пирота“ Бориславе Лилић, која наводи да је Лазар био светски путник, да је боравио свуда и да се носио мишљу да посети Толстоја у Јасној Пољани.

Из неког разлога је одустао од путовања у Русију, али је у писму замолио славног писца да му одговори на нека питања о вери, словенству, животу на земљи и небу и сличним духовним питањима која га муче у време кад је Аустроугарска анектирала Босну и Херцеговину, а Србија се, упркос огромним притисцима из света, опирала да ту анексију призна. Разлог опирању је страх за положај Срба у анектираним прекодринским земљама.

Одговор на ова питања славни писац је послао 1909. године, а суштина је величина хришћанског, односно православног мишљења и испуњење у љубави према Богу и ближњему своме.

Љубав према Богу, према ближњему своме, према савршенству, једнако поштовање и љубав према свим, може се испољавати у сваком, било ком случају – поручио је Толстој пиротском послатичару Лазару Ћирићу у писму датираном 25. јула 1909. година.

Novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име