Дом културе „Грачаница“ вас позива на премијеру представе „Стилске игре“ која je настала по мотивима истоименог романа Симеона Маринковића. Представа ће бити одиграна у Дому културе „Грачаница“ у суботу 23. децембра 2023. године у 18 часова.

У свом делу за децу и одрасле Симеон Маринковић поиграва се познатом басном „Лисица и гавран“, провлачи је кроз разне књижевне и ванкњижевне стилове, жанрове и форме, а реферише на Рејмона Кеноа и његове „Стилске вежбе“. Позната басна кроз ове жанровске и стилске филтере добија трансформацију и драматуршке развоје. Форма басне се разгранава и добија неочекивана значења, која нам откривају различита лица света којима смо окружени и чије утицаје осећамо. Режију представе потписује Дејан Цицмиловић професор глуме на Факултету уметности у Косовској Митровици, који уместо речи редитеља, цитира ово дело: „У свемиру негде, где блистају звезде, гавран и лисица, ко из древне бајке, једно уз друго у златној кочији, у ведрим ноћима преко неба језде. Свако је могао да лети куд хоће, свако је могао путању да бира, свако је могао давно да освоји из познате приче онај комад сира. Али они обоје воле баш овако, о сиру и срећи да размишља свако, да заједно сањају током свога лета, да заједно буду у причама света.“

Представу играју глумци АП „Јанићије Поповић“, које ради у склопу Дома културе ,,Грачаница“.

Ову премијеру су деца глумци посветила добротвору Бранку Антићу коме је сада потребна наша помоћ. Бранко је председник НВО „Српска солидарност“ и таксиста из Београда , који је направио хиљаде бесплатних вожњи за време Короне и чинио многа добра и хумана дела кроз своје удружење. Посветио је много година раду и прикупљању хуманитарне помоћи за угрожене породице на Косову и Метохији. Организовао је са својом НВО 39 тура аутобуса (преко 2.000 људи) који су бесплатно посетили  Косово и Метохију у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију. За око седам стотина деце са Косова и Метохије обезбедио је бесплатна летовања у Црној Гори међу том децом били су и чланови наше драмске секције.

Сада је у животној борби, за коју њему треба помоћ. Пре две године установљено је да има рак бубрега, оперисан је, али се сада појавила метастаза на плућима и донела нове компликације. Негова порука је „нема одустајања“.

Покровитељи представе су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име