За разлику од песама звезда и звездана, овај комад је награђен Тонy и Оливер наградама на Бродвеју и Вест Енд-у и представља најузбудљивији и најзначајнији позоришни догађај на две највеће позоришне сцене протекле сезоне: У Њујорку и Лондону, а „ред лајн“ са сајта Битеф Театра гласи:

НЕШТО МОРА ДА СЕ ПРОМЕНИ!

И даље стоји:

Ово је позоришна представа, која има виши циљ – да информише, опомене и дугорочно промени перспективу гледања на случајеве сексуалног злостављања. Ово није представа која осуђује, већ указује на промене које чекају да се десе.
Алармантно прецизан комад аустралијске списатељице Сузи Милер, бивше адвокатице са искуством у заступању људских и дечијих права, премијерно је био приказан у Аустралији 2019. године пред пуном салом судија, адвоката, правника, приправника и службеника правосудног система.

Представу су (свака им част!) помогли: Рајфајзен банка, Делта Холдинг, Форма Идеале, Биг Принт, Алма Кватро, БДК Адвокати, Моравчевић Војновић и Партнери, Канцеларија Голубовић Симић Маринковић, Адвокати Наумовић и Партнери, ФУТУРО Дизајн, Козметички салон Лајф ет Цетера и Хартефакт Фондација.

Изводи из критика:

Правосудни систем који просуђује о саучесништву жртве је дијаболична патријархална замка која настоји да онемогући жене да било шта докажу и заправо их излазе поновном силовању оптужујући их за саучесништво у злочину. (The Guardian)

Prima Facie је бродвејска сензација, комад који не говори  о нечему што се дешава некоме, некад, негде, већ о ономе што се дешава нама, сада и овде. (Variety magazine)

Бродвејско позорница се претвара у неку врсту стриптиз клуба за адвокате, огољујући правду пред нашим очима и залажући се за радикалну реформу правног поступка у случајевима сексуалног насиља. (The New York Times)

Комад Prima Facie је отворена полемика против патријахалног законодавства које и даље угрожава жртве сексуалног насиља. Један од најузбудљивијих комада ове сезоне (The Daily Beast).

Коментари гледалаца и стручне јавности, адоката и судија, су једногласни: –

Маестрално. Невероватно, као живот.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име