Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган подијелио је на свом Твитер налогу спот и пјесму о Аја Софији, коју је недавно Указом поново претворио у џамију.

Пјесма је на девет језика, а међу извођачима је и један из Босне и Херцеговине.

Поред пјевача из БиХ, о Аја Софији пјевају и на киргиском, албанском, арапском, азербејџанском, курдском, бенгалском, турском и свахили језику, преноси Б92.

Турски предсједник је 10. јула потписао Указ којим се Аја Софија поново претвара у џамију.

Аја Софија је споменик свјетске културне баштине и многе земље свијета су апеловале на Турску да не учини то што је наумила јер ће тиме довести до раскола између хришћанског свијета и Турске.

Изграђена у шестом вијеку за вријеме цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овој богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград пријестоница Османске империје.

Након што је претворио Аја Софију у џамију Ердоган је и обишао ову чувену грађевину како би се увјерио како теку радови на реализацији Указа.

Прва муслиманска молитва планирана је за 24. јул, а Ердоганов портпарол Ибрахим Калин рекао је да ће хришћански мозаици на зидовима бити током молитве прекривени засторима.

Турске власти су обец́але да ће Аја Софија, осим за муслиманске вјернике, бити отворена за све посјетиоце и туристе, а сви мозаици ће остати непокривени.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

kodex.me

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име