Британско-аустралијски рударски гигант Рио Тинто извинио се што је експлозијом уништио 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији које датирају из последњег леденог доба, преноси у недељу ББС.

Пећине у клисури Јукан, у регији Пилбара уништене су прошле недеље приликом радова на проширењу рудника.

Оне су драгоцене за културу Абориџина и спадају међу најстарија позната места на којима су откривени трагови абориџинске присутности.

„Извињавамо се због невоље коју смо узроковали“, рекао је Крис Салисбури, извршни директор компаније.

„Изражавамо своје поштовање народу Путу Кунти Курама и Пиникура (ПККП), рекао је.

ПККП су традиционални власници тог места.

„Наставићемо да сарађујемо с ПККП како бисмо научили из онога што се догодило и ојачали наше партнерство. Хитно преиспитујемо планове за сва остала места у подручју клисуре Јукан“, додао је.

Експлозив је активиран у недељу у близини пећине у складу с дозволама државних власти издатим пре седам година, навео је Рио Тинто у саопштењу.

Само годину дана након издавања дозволе у археолошким ископинама у једном од склоништа откривени су најстарији познати пример коштаног алата у Аустралији, наоштрена клоканова кост стара 28 хиљада година и плетеница за косу стара 4000 година, за коју се верује да се носила као појас.

Тестови ДНК косе показали су генетску везу с домороцима који данас живе не том подручју.

Ископавањима у 2014. пронађен је и један од најстаријих примера брусног камена у Аустралији.

Локална абориџинска заједница саопштила је да су традиционални власници тек 15. маја сазнали да Рио Тинто планира да детонира експлозив у близини пећина, након што је компанија затражила приступ том месту.

Покушаји преговора с рударском компанијом да одустане од експлозија нису успели и речено је да експлозив не може да се сигурно уклони нити може да се остави недетониран, изјавили су.

„Свесни смо да је Рио Тинто испунио своје правне обавезе, али озбиљно смо забринути због нефлексибилности регулаторног система“, казао је представник Абориџина.

Председник Земаљског одбора ПККП Џон Ешбуртон рекао је да то „разоран ударац“ за заједницу.

„Само је неколико познатих локалитета Абориџина у Аустралији који су стари као Јукан“, рекао је и нагласио да је локалитет и међу најстаријима у свету.

„Наш народ је дубоко узнемирен и тужан због уништења пећина и дубоко жалимо због губитка повезаности с нашим прецима, као и с нашом земљом“, казао је.

Аустралијски министар за абориџинску заједницу Кен Вајат, који је и сам Абориџин, рекао је да је „несхватљиво“ да се наставило с детонирањем и додао како се чини да је то била „истинска грешка“.

„У овом случају државни закони нису успјешни“, рекао је.

 

sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име