Филм Kарађорђе, чији је пун назив Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа, снимљен је 1911. године и сматра се најстаријим играним филмом у Србији и на Балкану.

Играни филм који прати живот вође Првог српског устанка снимљен је у лето 1911. године, а премијерно приказан 23. октобра исте године у Београду. Последња пројекција овог филма изведена је 1928. године за српске исељенике у Америци и од тад му се губи сваки траг. Ово дело непроцењиве вредности, за које се веровало да је давно уништено, пронађено је сасвим случајно 2003. године у Аустријском филмском архиву у Бечу, а идентификовали су га управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић и директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

Kако је филм готово 70 година стајао нетакнут у влажној просторији, трака је била изузетно оштећена и рестауратори су провели чак 3.000 радних часова сређујући сличицу по сличицу да би се филм вратио у првобитно стање колико год је то било могуће. Треба додати да филм није комплетан јер су одређени делови траке уништени и није постојала могућност да се слике поврате.

Филм Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа режирао је Чича Илија Станојевић, док су продуцент и сценариста Светозар Боторић и Ћира Манок. У улогама се могу видети великани позоришне сцене као што су Милорад Петровић, Теодора Арсеновић, Јован Антонијевић, Добрица Милутиновић, Чича Илија Станојевић који је и режирао филм и многи други, а снимање је обављано на неколико локација у Београду (Kалемегданска тврђава, обале река, Топчидер, Ада Циганлија итд). Натписи између сцена у филму додати су 2003. године.

 

 

Кафенисање

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име