Аутопортрет Марије Росандић, из колекције Мирослава Александрића

Српска културна историја пребогата је личностима које су кроз своја дела оставиле неизбрисив траг. Многи од њих су били зачетници и пионири у областима у којима су се остварили и постигли успех. Једна од таквих личности јесте и Марија Мара Росандић, прва школована фотографкиња у Србији, али и на Балкану. Иако је и сама задужила српску културу, Мара је, нажалост, познатија као супруга чувеног српског вајара Томе Росандића.

Рођена је у 1883. године у Руми, у имућној и угледној породици. Захваљујући томе, имала је прилику да се школује у Европи. Тако је, као полиглота и уз одређено музичко образовање, боравила у Минхену, где је учила фотографски занат, односно студирала уметничку фотографију. По повратку у домовину, постаје сарадник првог српског фото-часописа под називом „Фотографски преглед”, а 1928. године оснива први српски фото-клуб. Након тога покреће свој фото-атеље, прво у Београду, а потом и у Загребу. У том периоду почиње да фотографише уметничке експонате и тада се заправо упознаје с тадашњом уметничком елитом, међу којом су били: Иван Мештровић, Петар Добровић, Тома Росандић, сликар Игњат Јоб, Мирко Рачки, Љуба Бабић…

Велики корак у њеном животу догодио се 1912. године, кад се удала за чувеног вајара Тому Росандића. У том тренутку она је била прва жена уметнички фотограф на Балкану, што је за то време било веома напредно и у неком смислу револуционарно. Нажалост, цела фото-документација Марије Маре Росандић је нестала после њене смрти.

Са супругом је живела у заједничкој кући на Сењаку, а како нису имали деце, усвојили су и одгајали ћерку њеног рођеног брата Бранислава. Ова кућа, коју је саградио и у којој је живео и радио вајар Тома Росандић (1878–1958), уједно представља први меморијални музеј у Београду, који је отворен 1963. године.

Мара Росандић и њено дело употпуњују садржај Музеја Томе Росандића. Мара је фотографисала свог супруга, али и његова дела, путовања и изложбе, колеге уметнике и савременике. Била је и плодан примењени уметник у области текстила, чије су таписерије, завесе и столњаци дали лични печат амбијенту њихове куће.

Године 2019. Галерија Артгет приредила је ретроспективну изложбу фотографија прве српске фотографкиње и том приликом је публици у Београду представљено стваралаштво ове изузетне жене, која је својим пионирским радом у области фотографске уметности обогатила српску културу.

Др Ана Стјеља

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име