Kомадић праисторијске керамике, који је пронађен на археолошком локалитету Ат у Вршцу, заинтригирао је јавност својим шарама.

На њему су исклесане две закривљене линије, чија формација асоцира на силуету Вршачких планина и то баш онако како се овај масив види са тог познатог локалитета.

Реч је о значајном археолошком открићу, јер нам указује на то да је прачовек свој уметнички дар изражавао цртањем и клесањем мотива из природе која га окружује. А Вршачке планине су карактеристична природна одлика тог краја, јер су издигнуте из непрегледне банатске равнице.

-Праисторијски уметник је, очито, желео да овековечи Вршачке планине, али их је, овим нашим открићем, он заправо омиленијумио – каже Тамаш Фодор, археолог-аматер и члан Удружења љубитеља старина “Феликс Милекер” из Вршца.

Овај делић праисторијске посуде, који је на површину избацио трактор током дубинског орања, пронашао је његов брат. Не зна се поуздано ком периоду припада.

-Ат је вишеслојни археолошки локалитет. Има трагова од палеолита до средњег века. Зато је на основу изгледа овог невеликог комадића грнчарије, који нема друге одлике, тешко одредити из ког периода потиче. Иако нам он не говори много, свакако је реч о праисторији, када је керамика била богато украшена разним шарама и геометријским мотивима – истиче Фодор.

Локалитет Ат се, иначе, налази у непосредној близини Вршца. У раном неолиту простирао се на више од 40 хектара. Био је права метропола за то време. Данас је већи део тог пространства под ораницама.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име