Српска православна црква обележава празник Светих Зосима и Јакова туманских. Посебно свечано биће у манастиру Тумане, где се одржава Света архијерејска литургија, а потом и акатист светитељима и молитве за здравље.

Припремила Нада Руменић Петрић

Свети Зосим тумански био је велики молитвеник и духовник. По предању живео је сам у каменој пећини код данашњег манастира Тумане.

Очекује се да током празника богомоље из 16. века имање и сâм манастир Тумане посети око 25.000 верника.

Подизање тог манастира везано је за име Милоша Обилића, који је приликом лова нехотице устрелио пустињака Зосима. На место где је старац издахнуо, Милош га је сахранио и над гробом подигао цркву, односно манастир који се и данас зове Тумане. Мошти преподобног Зосима налазе се у цркви манастира Туман и откривене су 8. августа 1936. године.

Преподобни Јаков (у свету Радоје Арсовић) рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Стекао је два доктората у Француској али га је једном приликом дотакла благодат Божја.Напустио је службу и световни живот и дошао је код Светог владике Николаја са молбом да буде искушеник. Након дугог испитивања Владика га је примио.

Изузетно скроман и ћутљив, стекавши многе духовне дарове, био је и прозорљив. Пребијен је на смрт 1946. године. По сопственом завештању сахрањен је у манастиру Тумане.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име