Гнев је израз потајне мржње тј. злопамћења. Гнев је жеља да се догоди зло ономе који нас је расрдио. Плаховитост је (неконтролисано) распаљивање срца у невреме. Огорченост је отровно осећање, које се гнезди у души. Гнев је болесно стање и ругоба душе.
Некотролисано кретање воденичног камена (гнева) може у трену да сатре и уништи жито душе и сав плод дотадашњег (духовног) подвига… Зато треба добро да пазимо.
Као што тама нестаје када засија светлост, тако и светлост смирења потискује сваку таму огорчености и јарости.

Свети Јован Лествичник

Ко је познао пут дуготрпљења и незлобивости, познао је и пут у (истински) живот.
Боље је осмехом сасећи раздражљивост, него неукротиво беснети.
Оно што је отров змије отровнице, то је раздражљивост и злопамћење; јер они израз лица промене, и мисли узнемире, и снагу раслабе, и црпу снагу човека за делање; док љубав и кротост удаљују све ово.
Буди пажљив према себи, да те не обузме плаховитост, разражљивост, злопамћење, јер ће ти због тога живот бити несређен и испуњен бригама. Стекни великодушност, кротост, незлобивост, које доликују Хришћанима, да би ти живот био спокојан и миран.
Ако имаш нешто против брата, или брат против тебе, помири се са њим. Уколико не учиниш тако, ма шта Богу принео неће бити примљено (Мт. 5. 23, 24). Уколико испуниш ову заповест Владике, онда ишти од Њега са смелошћу, говорећи: „Опрости ми Владико, дугове моје, као што и ја опраштам брату своме, испунивши Твоју заповест!“ И Човекољубац ће ти одговорити: „Ако ти ниси опростио, ни Ја нећу теби опростити; ако си опростио, и Ја теби опраштам твоје дугове.“

Св. Јефрем Сиријски

Када је ум послушан Богу, тада се и срце покорава уму. У томе се и огледа кротост. Шта је кротост? Кротост је смирена преданост Богу, сједињена са вером, осењена Благодаћу Божијом.

Св. Игњатије Брјанчанинов

Када се дуго задржава у срцу и тамо храни, гнев прераста у злобу и злопамћење. Зато нам је дата заповест да одмах одсецамо гнев, како не би прерастао у мржњу и злобу, те да се тиме зло не умножава. Сунце да не зађе у гневу вашему: нити дајите мјеста ђаволу, каже Апостол (Еф. 4, 26,27).

Св. Тихон Задонски

Када је човек раздражљив и одише злобом, јасно осећа у својим грудима присуство непријатељске, зле силе; њено дејство у души је потпуно супротно ономе што говори Спаситељ о Своме присуству: Јарам је Мој благ и бреме је Моје лако (Мт. 11, 30). Када је та сила присутна осећаш се ужасно мучно и тешко – и душевно и телесно.

Св. Јован Кронштатски

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

svetosavlje.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име