Често ми ожалошћена особа дође на консултацију и каже: „Две недеље су прошле, а ја једноставно не могу да дођем себи. Али како се можете опоравити за две недеље? На крају крајева, после тешке операције не кажемо: „Докторе, лежим десет минута, а још ништа није зарасло“. Разумемо: проћи ће три дана, доктор ће погледати, затим уклонити шавове, рана ће почети да зараста; али могу настати компликације и неке фазе ће морати да прођу поново. Све ово може потрајати неколико месеци. И овде не говоримо о телесној повреди – већ о психичкој, да би се она излечила, обично је потребно око годину-две. И у овом процесу постоји неколико узастопних фаза, преко којих је немогуће прескочити.

Kоје су то фазе? Први је шок и порицање, затим бес и озлојеђеност, ценкање, депресија и, на крају, прихватање (мада је важно разумети да је свако означавање фаза условно и да ти стадијуми немају јасне границе). Неки их пролазе складно и без одлагања. Најчешће су то људи јаке вере који имају јасне одговоре на питања шта је смрт и шта ће бити после ње. Вера вам помаже да правилно прођете кроз ове фазе, да их прођете једну по једну – и на крају уђете у фазу прихватања.

Али када нема вере, смрт вољене особе може постати незалечена рана. На пример, особа може порицати губитак шест месеци, рећи: „Не, не верујем, ово се није могло догодити.“ Или „заглавити” у бесу, који може да се упути на лекаре који „нису спасли”, на рођаке, на Бога. Бес се може усмерити на себе и изазвати осећај кривице: нисам волео, нисам рекао, нисам стао на време – ја сам нитков, ја сам крив за његову смрт. Многи људи пате од овог осећаја дуго времена.

Међутим, по правилу је довољно неколико питања да особа среди своја осећања кривице. „Да ли сте желели овог човека мртвог?“ – „Не, нисам хтео.“ – „За шта си онда крив?“ „Послао сам га у продавницу и да није отишао тамо, не би га ударио ауто. – „Па, али ако би ти се анђео појавио и рекао: ако га пошаљеш у продавницу, онда ће овај умрети, како би се онда понашао?“ „Наравно, тада га не бих нигде послао. – „Шта си ти крив? Да ниси знао будућност? Да ти се анђео није јавио? Али какве везе ти имаш с тим?“

Kод неких људи, најјачи осећај кривице може се јавити једноставно зато што се пролазак наведених фаза одлаже. Пријатељи и колеге не разумеју зашто толико дуго хода суморан, а не причљив. И сам је због тога срамотан, али не може ништа са собом.

А за некога, напротив, ове фазе могу буквално да „пролете“, али после неког времена настаје траума коју нису преживели, а онда ће, можда, чак и искуство смрти кућног љубимца бити дато таквом особа са великим потешкоћама.

Ниједна туга није потпуна без бола. Али једно је када верујете у Бога, а сасвим друго када не верујете ни у шта: овде се једна траума може надовезати на другу – и тако у недоглед.

Зато, мој савет људима који више воле да живе за данас, а главна животна питања одлажу за сутра: не чекајте да вам падну као снег на главу. Бавите се њима (и собом) овде и сада, тражите Бога – ова потрага ће вам помоћи у тренутку растанка са вољеном особом.

И још нешто: ако осећате да не можете сами да се носите са губитком, ако нема динамике у доживљају туге годину и по или две године, ако постоји осећај кривице, или хронична депресија , или агресије, обавезно контактирајте специјалисте – психолога, психотерапеута.

 

Превела са руског редакција Чудо

 

khasminski.ru

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име