БЕЗМОЛВИЈЕ – стање благодарног, божанског мира у срцу, под дејством Духа Светога.

БЕС – старословенски израз за ђавола; нарочит степен гнева, под демонским дејством, крајње разоран по човека и околину.

БЛАГОВЕРНИ – лица царског, краљевског, кнежевског достојанства, прибројана, због личне побожности и дела учињених за добро Цркве и народа, лику светих.

БРАТИЈА – монаси једног манастира или свештеници при истом храму.

БРОЈАНИЦЕ – Ниске куглица од различитих материјала које служе за одбројавање молитава, углавном кратких, попут Исусове молитве. Монаси добијају бројанице при монашењу као духовно оружје које их стално подсећа на молитвену дужност.

БОГОСЛУЖБЕНЕ КЊИГЕ – књиге на основу којих се обавља служба Божија. То су: Јеванђеље, Апостол, Псалтир, Служебник, Часловац, Октоих, Минеји, Посни триод, Цветни триод, Ирмологија, Акатист-ник, Типик, Требник итд.

БОГОСЛУЖБЕНЕ ОДЕЖДЕ – Свети Симеон Солунски тумачи иконични смисао ђаконске, свештеничке и архијерејске одежде. Епитрахиљ означава благодат која је свештенику дата ради вршења Светих Тајни;омофор омогућава архијереју да прасликује ваплоћеног Сина Божијег; ђаконски орар изображава невештаствено и духовно биће анђелских сила; појас означава Спаситељево служење у телу, а такође прасликује и снагу и моћ божанствене силе која снажи свештенослужитеље; надбедреник прасликује победу која нам је дата над смрћу; непропадљивост нађе природе као величину божанствене војске, тако и суровост злог духа, због чега и има изглед мача и поставља се на бок уз бедра. Наруквице означавају свемогућтво Христове силе, Спаситељево приношење на жртву Његовог Тела и Крви на Тајној вечери, које је Он извршио сопственим рукама, Спаситељеве окове, којима су биле везане Његове пречисте руке. Фелон прасликује и означава силу Светог Духа која се даје са небеса, ону хаљину у коју је био обучен Спаситељ када је предат изругивању,  Спаситељева страдања, као и Самог Спаситеља, Који је крстом и страдањима испунио вечну правду. Митра прасликује трнов венац нашег Спаситеља. Зато свештена лица када се облаче, за сваки део одежде читају одговарајућу молитву.

БОЈЕ ОДЕЖДИ – Бела боја је символ радости, чистоте и просветљења. Црвена боја има значење крви коју су пролили Христос и и Његови апостоли, ученици, светитељи и мученици. Зелена боја је символ наде на вечно блаженство, а и боја животворног Духа Светога,  Па се зелене одежде одевају на Духове. Црна и тамно црвена боја представљају покајање и жалост и носе се током Великог поста.

 

 

Из књиге – Православни појмовник за почетнике

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име