Док се у СПЦ и неким другим помесним Православним црквама води жучна полемика о облику и начину причешћа у времену пандемије, шта се дешава у неким другим деловима православне васељене? Да ли сте знали, да то није тема које се и једном речју у својој пастирској породици дотиче александријски патријарх Теодор II? Уместо тога он моли свештенике да учине све што могу да свим Африканцима буду доступна средства за одржавање чистоте, пре свега топла вода…

Александријски патријарх Теодор II У својој окружној посланици у вези са пандемијом КОРОНА-вируса изразио је саучешће породицама преминулих од овог вируса који је, према последњим информацијама, стигао и у подсахарску Африку. Он је истака да свештенство и епископат Алексндријске патријаршије непрекидно узнси молитве за Божију мислост у овим „апокалиптичким“ временима. Он је изразио уверење да се ни у њима не сме изгубити нада у Бога, али ни хришћанска солидарност. То је разлог због којег је он свештенике позвао да учне све што је у њиховој моћи да свим Африканцима помогну у приступу средствима елементарног здравља и чистоте, пре свега чисте воде.

У Јерусалиму, заједничком посланицом својим верницима су се обратили поглавари три традиционале веск заједнице православни патријарх Теофил III, јерменски патријарх Ноухран, и римокатолички кустос Свете земље Франциско. Посланица је упућена поводом пандемије КОРОНА-вируса, а ради обавештавања свих верника и ходочасника да црква Св. Гроба остаје отворена до даљњег, али уз обавезно поштовање здравствених прописа надлежних органа. Они су изразили наду да ће смртносносне поледице вируса мимоићи Свету земљу и сам Јерусалим. Они су истаки да до наљњег неће бит могућа ходочашћа у Св. Земљу, те да у цркви не може да буде више од десет људи у истом тренутку.

Резистентни на пандемију – ово је наслов пастирске посланице Архиепископа Тиране и све Албаније Атанасија. Он је истакао да је у току светски рат против пандемије вируса који подједнако коси богате и сиромахе, образоване и једноставне и урушава животе, здравље, породице и економију. Он је истакао потребу да се учини све како би се избегла депресија, очајањеи панику. Уместо тога, потребно је сачувати присебост, трезвеност уз пажљиво придржавање мера кој прописују надлежни органи. Он еј позвао да се остаје у својим домовимау миру, разумевању, љубави и стваралачком двигу. Позвао је верне да умноже своје молитвен и ојачају своју веру у Бога, јер су вера и љубав најснажнија оружија у овој кризи.

Фински архиепископ Арсеније је, такође, упутио архипастирско писмо у којем је објаснио да су због могућности ширење заразе цркве затворене до Васкрса. Он показује да оваква времена можда нам показује колико смо  мало ценили могућност заједничких богослужења, причешћивања и других видова богослужбеног живота. Са друге стране, он је истакао да је ово прилика за тишину и мир, и личну молитву, и као таква и она је дар од Бога. Он је позвао верне на солидарност према угроженима. Позвао је, такође, свештенике да буду спремни да Свете дарове носе болеснима. Он је рекао да се богослужења настављају, али у посебним околностима, и позвао је верне да га прате преко електронских медија чији су линкови постављени на званичној страници. Нарочито је наглашено да ће Лапонска ПЦ настојати да обезбеђује снимке богослужења и других садржаја на свакодневном нивоу.

На званичном сајту ПЦ у Финској је пренет и позив папе Франциска упућен свим хришћанима у којем, поглавар РКЦ апелује да сутра у 13 часова сви уздигну своје молитве Господу.

Приредио Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име