Црква Свете Тројице, подигнута 2004. године, најјужнија је руска православна црква на свету. Налази се на острву Ватерло на Антарктику на територији руске поларне станице „Белингсхаузен” (названа по истраживачу који је открио овај континент), а окружују је лење фоке и радознали пингвини.

Црква је саграђена у Сибиру

Руска поларна станица појавила се на Антарктику 1968. године, али црква је замишљена на овом месту тек 90-их. Локација за цркву је изабрана 2002. године, а биле су потребно још две године да буде подигнута.

Грађевина је начињена од дрвета кедра, ариша и бора. Грађа је пронађена у близини града Горно-Алтајска у Сибиру, а цркву су направили тамошњи тесари. Висока је 15 метара, а може да прими око 30 верника.

Црква је годину дана провела у Републици Алтај, а онда је растављена и пребачена камионима најпре до Калињинграда (руска лука на Балтичком мору), а затим на Антарктик. Ту је, у тешким условима, екипи од осморо људи било потребно 50 дана да је поново саставе. Било је неопходно такође зидове заштити од локалних, готово хоризонталних киша, и унутра развући металне ланце како би се црква заштитила од јаких ветрова.

У цркви се налази списак оних који су умрли на Антарктику. То је око 100 руских и совјетских поларних истраживача за које се свештеници данас моле.

Свештеници раде као и други на Антарктику

Свештеници у овој цркви се мењају сваке године, као и други људи на поларној станици. Осим духовне службе, они обављају и друге послове: чисте снег, раде са алатом као што су тестере и секире, јер на Антарктику увек има посла.

„На Антарктику нема одмора”, каже ђакон Максим Герб. „Ако се појави неки хитан посао, читава станица се окупи, ма који да је дан. Понекад службу морамо да померимо, на пример, раније ујутро, како бисмо примили читав тим пре почетка радног дана. Молитвене службе се увек одржавају пре посла.”

Ради целе године

Наравно, црква Свете Тројице није једина на Антарктику. Осим ње, ту је још 7 цркава различитих вероисповести. Међутим, она је једина која ради током читаве године. Службе се одржавају сваке суботе и недеље.

Осим тога, литургија се служи на руском и… шпанском!

„Немамо много парохијана. Само 16 људи проводи зиму на станици, а на недељну литургију долази 5-6 људи. Поред тога, долазе нам и Чилеанци. Они имају своју малу цркву, али у њој немају свештеника, па неки долазе код нас. Зато Јеванђеље увек читамо на два језика”, објашњава ђакон.

У јануару 2007. године у цркви је одржано прво венчање између Рускиње по имену Ангелина и Чилеанца по имену Едуардо. Он је радио на станици са њеним оцем, а када је отишао да га посети у Санкт Петербургу, упознао је своју будућу жену. Примио је православље и она је отишла код њега на Антарктик.

У Русији постоји копија цркве са Антарктика

Вероватно сте чули за град Валдај у Новгородској области? То је стари руски град, популаран међу туристима због лепе природе и древне архитектуре. На овом месту је 2007. године подигнута црква Светог Сергеја Радоњешког, тачна копија цркве Свете Тројице на Антарктику. Идеја је потекла од бившег падобранца и директора локалног рекреативног центра. Службе се одржавају суботом.

 

rs.rbth.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име