Пољска Православна  Црква издала је 7. децембра 2020. саопштење поводом„Конвенције Савета Европе  о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици“, познатијој као Цариградска конвенција, напомињући да, иако има похвалне елементе, она, нажалост, одступа од библијског схватања људског рода, па према томе Црква то не може подржати.

Изјава Цркве долази усред друштвене напетости по том питању након што је пољски министар правде Збигњев Зјобро у јулу 2020. изјавио да започиње формални поступак повлачења из Конвенције, коју је пољска Влада претходно ратификовала 2015. г. Стотине људи демонстрирало је против њеног повлачења у Варшави у јулу ове године.

Иако је главни нагласак Конвенције на спречавању родно заснованог насиља над женама, конзервативни критичари верују да она такође уводи родну идеологију која је у супротности са библијским учењем о томе даје човек створен као мушко и женско.

Свети Синод Бугарске Православне Цркве такође се огласио против Конвенције у јануару 2018. године, што је подстаклo бугарске посланике да одложе гласање у Собрању о ратификацији Конвенције. У јулу те године бугарски Уставни суд донео је мишљење да Конвенција није у складу са бугарским Уставом.

У својој новој изјави Пољска Црква, у контексту тренутне расправе о Цариградској конвенцији, „жели да подсети на то да се Пољска аутокефална Православна Црква увек руководила мишљењем проистеклим из Светога писма, у коме се наводи: ,,И створи Бог човека по обличју своме, по обличју Божјем створи га; *мушко и женско створи их“ (1Мој 1,27).

„Овај библијски текст нас учи да поштујемо жену и мушкарца као круну Божјег стварања, не остављајући места за било који други пол“, наводи се у изјави Цркве.

Дакле, у складу са библијским начелима, Црква позива своја верна чеда да воле све људе, било да је то мушкарац, жена, дете, члан породице, странац итд., јер Бог је љубав; и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему (1Јн. 4,16).

Док је Пољска Црква „задовољна што такозвана Цариградска (Истанбулска) конвенција говори о толеранцији“, она је такође „забринута услед тога што по својој садржини такође негира библијско учење“.„Ова чињеница нас веома растужује и не можемо се сложити с њом“, наводи се у изјави.

Иако није на Цркви да се бори против политичких одлука, она треба да даје мишљења о тим одлукама, наводи се у саопштењу, па Пољска Црква истиче да „одбацује многе одредбе [Конвенције] које су у супротности са библијским учењима, а али не жели да прихвати то да религија и Црква треба да постану одговорне за друштвене патологије“.

У закључку се наводи да Црква „подстиче вернике да  раде на очувању традиционалног православног учења о женама и мушкарцима, имајући на уму заповест: ,,Тако су дужни и мужеви да воле своје жене као своја тела; јер који воли своју жену, самога себе воли“ (Еф. 5,28, и да их охрабри  да подржавају иницијативе које настоје да библијска учења примене у пракси.

Превод редакција Чудо

Извор: Orthochristian

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име