Прошло је 127 година од када је Београђанин Хуго Були донео из Берлина фудбалску лопту и гимнастичка секција спортског клуба Соко одиграла је прву утакмицу, пред 50 гледалаца.

Хуго Були био је син београдског трговца јеврејског порекла Едија Булија. Током студија у Немачкој играо је за Фудбалски клуб „Германија“ потпуно очаран новом игром, која је освајала свет.

Були је одлучио да своју фудбалску страст пренесе и на младе у свом родном граду па је у кофер поред књига и поклона за породицу спаковао и лопту за фудбал.

У Београду лопта се прво шутирала на пољани, која се налазила у Кнез Михаиловој улици на месту где је данас Српска академија наука и уметности.

Вредно се тренирало, а фудбал је постајао све популарнији међу младима. Зато Хуго Були са пријатељима оснива Лоптачку секцију у оквиру гимнастичког друштва Соко.

Недељу дана касније, 19.маја 1896. у близини Небојшине куле, испод Калемегдана одиграна је прва фудбалска утакмица у Србији са кожном лоптом.

Вечерње новости су писале да су гимнастичари „Сокола“ изводили разне игре једном великом лоптом, бацајући је по извесним правилима час у вис, час у даљину и то што је најзанимљивије, само ногама.

Када је у мају 1899. на иницијативу Хуга Булија основано Прво српско друштво за играње лоптом Београд је добио први фудбалски терен, који се налазио у близини данашњег Медицинског факултета. Његово уређење платили су сами играчи. Али већ прве ноћи после утакмице скупо плаћена ограда око терена је украдена.

Разочаран и љут, Були је одлучио да дигне руке од свега. Распродао је све што је преостало да би надокнадио новац играчима, а затим угасио друштво.

Ово није био крај фудбала у Београду, већ само привремена пауза. На иницијативу групе студената априла 1903. године основан је Лоптачки клуб „Соко“.

Тренинге су имали на теренима у Бари Венецији, а потом на Кошутњаку, где је 1904. године изграђен нови терен. Годину дана касније донет је први фудбалски правилник на српском језику. Почиње период у коме се оснивају бројни клубови и граде игралишта.

У престоници је 1914. било већ око 20 клубова, али није било званичних такмичења. Није постојала фудбалска организација која би их спровела. Тек после Првог светског рата у Загребу је основан Југословенски ногометни савез.

Историја фудбала је почела.

 

 

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име