Данашња поука старца Силуана, знаменитог и мудрог светогорског оца, тиче се призивања Господа Бога које ствара молитву, јер молитва ће нас заволети ако се често исповедамо и чисто молимо Бога само у потпуном смирењу и уздржљивости.

Ко воли Господа, увек Га се сећа, а сећање на Бога рађа молитву. Ако се не будеш сећао Бога, нећеш Му се ни молити, а без молитве душа неће истрајати у љубави Божијој, јер кроз молитву долази благодат Светога Духа. Молитвом се човек чува од греха, јер када је ум у молитви, заузет је Богом и у смирењу духа стоји пред лицем Господа, кога познаје душа његова.

Међутим, почетнику је потребан учитељ, јер док душа не прими благодат Духа Светог, има да издржи тешку борбу са злим дусима. Она се неће снаћи уколико јој ђаво принесе своју сладост. Ово може да разуме само онај који је опитом познао благодат Духа Светог.

Онај ко је окусио Духа Светог, по укусу распознаје благодат. Онај ко жели да се без духовника бави молитвом и самоуверено мисли да све може из књига да научи, те не одлази свом старцу, већ је на пола пао у прелест. Али, смиренима ће Господ помоћи. Они иду код духовника који се ту нађе, чак и ако није опитан наставник и Господ ће их због њиховог смирења сачувати.

Сећај се да у духовнику живи Дух Свети, и да ће он умети да ти каже шта треба да чиниш. Ако, пак, помислиш да твој старац живи немарно и да у њему нема благодати Божије, знај да ћеш због такве мисли силно пострадати и да ћеш сигурно пасти у прелест. Господ ће те тим путем смирити.

Молитва се даје ономе ко се моли, учи Свето Писмо. Али, молитва само из навике, без скрушености срца због учињених грехова није угодна Господу.

За тренутак ћу прекинути поуку о молитви.

Моја душа тугује за Господом и жељно Га тражи, и не подноси да о нечем другом мисли.

Моја душа тугује за живим Господом и дух се мој отима ка Њему као Свом Оцу небеском и рођеном. Господ се ородио с нама Духом Светим. Господ је мио срцу. Он је наша радост, и весеље, и чврста узданица.

Благи Господе, потражи по милости Својој створење Своје и покажи се људима Духом Светим као што се показујеш слугама Својим.

Обрадуј, Господе, доласком Свог Духа Светог сваку жалосну душу. Дај, Господе, да сви људи који Ти се моле познају Духа Светог.

О, људи, смиримо се ради Господа и Царства небеског. Смиримо се и Господ ће нам дати да познамо силу Исусове молитве. Смиримо се и Сам ће Дух Свети учити нашу душу.

О, човече, учи се Христовом смирењу и Господ ће ти дати да окусиш сладост молитве. Ако желиш да се чисто молиш буди смирен, уздржљив, често се исповедај и заволеће те молитва. Буди послушан, са добром савешћу потчињавај се властима и буди свиме задовољан, па ће ти се ум очистити од сујетних мисли. Сећај се да те Господ гледа и бој се да чиме не ожалостиш брата. Не осуђуј ближњег и не вређај га, чак ни погледом, и Дух Свети ће те заволети, и Сам ће ти у свему помагати.

Дух Божији много подсећа на милу, рођену мајку. Мати воли своје чедо и жали га. Тако и Дух Свети нас жали, опрашта нам, лечи нас, уразумљује и весели. Дух Свети се упознаје кроз смирену молитву.

Онај ко воли непријатеље, убрзо ће познати Господа Духом Светим, а о ономе ко не воли непријатеље нећу ни да пишем. Њега ми је жао, јер он мучи и себе и друге, и неће познати Господа.

 

bastabalkana.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име