Јутрос је у државном затвору у Аризони смртоносном ињекцијом погубљен Френк Етвуд, који је пре 37 година осуђен на смрт због отмице и убиства осмогодишње Вики Лин Херисон из 1984.године. Федерални жалбени суд је дан раније одбио одлагање погубљења, јавили су амерички медији.

Оно што нису саопштили јесте да се дан пред извршење казне Френк Етвуд замонашен као православни верник, након што је дуже времена био у контакту са православним свештеницима из локалних цркава и примао посете из чувеног манастира Светог Антонија, кога је у пустињи основао Свети Јефрем Аризонски.

Етвуд је пре извесног времена и крштен као православац у ћелији у којој је деценијама чекао на извршење смртне казне.

Марк Брновић: Смртна казна као последња реч жртве

Поред Федералног жалбеног суда Етвудови адвокати су такође поднели захтеве Врховном суду Аризоне и Врховном суду САД. До 16 часова у уторак није стигла никаква одлука ни из једне суднице.

„Смртна казна је одговарајући одговор за оне који почине најшокантнија и најподлија убиства, јер осигурава да последња реч и даље припада невиним жртвама које више не могу да говоре у своје име“, рекао је државни тужилац Аризоне Марк Брновић (иначе Србин пореклом) у саопштење за штампу.

У жалби Апелационом суду Етвудов тим је тврдио да би државни процес извршења нанео непотребан бол. Тврдили су да би лежање на столу за егзекуцију нанело Етвуду неописиви бол због болести кичме од које је оболео док је био у затвору. Апелациони суд се сложио са савезним судијом у Фениксу, који је приметио да се сто за погубљење може подићи у нагнути положај

У поднеску Врховном суду САД, Етвудови адвокати тврде да његов злочин не заслужује смртну казну према 8. амандману, због недостатка отежавајућих фактора.

Пред Врховним судом Аризоне, Етвудови адвокати су покушавали да докажу да је неко други убио девојку.

Реконструкција злочина

Вики Лен Хоскинсон (8) се возила бициклом кући након што је послала рођенданску честитку својој тетки, када ју је Етвуд киднаповао и убио пре него што ју је бацио у пустињско подручје поред пута.

Етвуд је побегао у Тексас, али је неколико дана касније ухапшен под оптужбом за отмицу. Тело Хоскинсове је пронашао планинар у априлу 1985. и Етвуд је оптужен за убиство.

Тужиоци су успели да обезбеде осуду тако што су упарили ружичасту боју са Хоскинсоновог бицикла са Етвудовим возилом. На бициклу су такође пронашли фарбу са Етвудовог аутомобила.

Претходно, Етвуд је осуђиван за отмицу и развратна и ласцивна дела у Kалифорнији. Обе жртве су била деца. У мају 1984. био је условно пуштен и преселио се у Тусон (Аризона), што је представљало кршење његовог условног отпуста.

Етвуд је други затвореник који је погубљен у Аризони за мање од месец дана.

„Веома сам поносан на напоран рад који је наш правни тим уложио како би осигурао да правда у овом случају буде задовољена, од наших тужилаца до нашег жалбеног одељења, како бисмо били сигурни да ће ово погубљење бити спроведено и правда задовољена“, изјавио је Брновић.

Kларенс Диксон је 11. маја ове године погубљен због силовања и убиства 21-годишње студенткиње из државе Аризона Деане Будоан 1978. године.

Пре Диксона, Аризона није извршила погубљење скоро деценију.

Велики разлог за тај јаз било је неуспешно погубљење Џозефа Вуда 2004. Вуду је требало скоро два сата да буде проглашен мртвим након што му је убризгана смртоносна доза дроге.

 

Serbian Times

4 KOMENTARA

  1. Различити су боготражитељски путеви.и различите религије. Само православље има и у имену доказ и поруку да је то право слављење Бога , нема строгих закона ни казни, ни претњи, православље инсистира на безусловној љубави

  2. Драга госпођо Лукић, поменути господин из Аризоне нити је постао свештеник нити је признао убиство, тако да немојте судити и немојте баратати терминима које очигледно не познајете. Свештенослужитељ и свештеномонах се не постаје монашењем. Неки људи иако су монаси нису свештеномонаси, као што је наш драги о. Арсеније из Рибнице.
    Обратите пажњу на те тананости наше вере у којој доминира поука Самог Христа – НЕ СУДИТЕ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име