Ученик трећег разреда Гимназије “Бора Станковић” у Нишу Димитрије Голубовић освојио је златну медаљу на Међународној филозофској олимпијади у Грчкој, у конкуренцији од 103 такмичара из 49 земаља. Медаљу посвећује, како каже, целој земљи, а првенствено својој мајци, уз поруку да филозофија остаје у основи свега.

Ту поруку Димитрије је упутио и гледаоцима емисије “15 минута”, када је за Јужне вести рекао и да сматра да може да уради нешто што до сада нико није урадио. Говорио је и о томе како филозофију примењује у свакодневном животу, али и о својим хобијима. Тема његовог есеја на Олимпијади била је субјективност моралне перцепције.

-Осећај је невероватан, изузетно ми је драго што сам остварио овакав успех. Писао сам есеј о субјективности моралне перцепције, реч је о Хјумовом цитату и о теми за коју сам био спреман, тако да није било тешко. С друге стране, постојала је трема, али сам је брзо превазишао током писања есеја – прича Димитрије.

Такмичење у Грчкој почело је 11. маја, а Димитрије се пласирао победом на државном такмичењу у Пожаревцу, када је одлучено да ће он и Никола Петровић из Ваљевске гимназије представљати своју земљу.

Задатак у Грчкој био је писање есеја на енглеском језику, а оцењивало се филозофско разумевање теме, али и релевантност, моћ аргументације, кохерентност и оригиналност, истакнуто је на званичном сајту Олимпијаде.

Она је одржана кроз три фазе – у првој су четири оцењивача вредновала есеје оцеанама од 1 до 10, тако да су сви са најмање 7 бодова отишли у наредну фазу.

У другом кругу гледала се просечна оцена на основу оцена које су учесници добили у првој фази и на основу оцена двоје оцењивача у другој.

-Пре него што се израчуна просек, највиша и најнижа дата оцена се поништавају. На крају друге фазе жири ИПО бира онолико најбољих есеја колико жели за разматрање у трећој фази – објаснили су организатори.

У последњој фази Управни одбор је одлучивао о расподели награда. Реч је о симболичним златним, сребрним и бронзаним медаљама, као и о почасним наградама. Одбор је оценио да млади Нишлија заслужује злато.

 

 

Јужне вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име