Ако нешто радите као луда Наста, то углавном подразумева бесмислену, бесциљну, узалудну и може бити помало луцкасту радњу.

Оно што је посебно занимљиво јесте да ову чувену изреку заправо изговарате погрешно, јер је заправо Наста био мушко, а не женско па се правилно заправо каже: “Луди Наста”.

Ко је био луди Наста?

Прича иде овако – после пропасти Првог српског устанка, а пре доласка Турака, Срби су напустили Београд. Остао је само један човек! Звао се Анастас (Настас), одмиља звани Наста, Цинцарин са Дорћола, из угледне трговачке породице која је помагала устанике.

У то време Наста се сматрао лудим, јер када су сви напустили Београд, он је одлучио да остане. Наводно, Турци су га затекли како сам лута улицама, дозива људе, смеје се и пева, па су га, као безопасног, поштедели.

Како ни под претњој смрћу није хтео да напусти ни свој дом ни Београд од тог времена се усталио израз “луди Наста”, који се односи на оне који се не понашају у складу са општеприхваћеним стандардима понашања.

Тако је Наста постао синоним за све луде потезе које направите у животу.

Како је Наста постао жена?

Име Анастасија, односно хипокористик Наста, заживело је на нашим просторима много више од мушког имена Анастас, и због тога је могуће да је и “луди Наста” у народним предањима временом променио род и постао “луда Наста”.

 

 

СД

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име