У овом видеу отац Варнава Пауел говори о расутим мислима, недостатку фокуса и како преживети тоне прозаичних информација којима смо свакодневно изложени. Ово је позив да своје животе преусмеримо на оно што је вечно.

Отац Варнава: Реалност је да у друштву које је преплављено информацијама, постоји огромна опасност да ће ваш ум, ваша душа и ваши ставови, као и ваше мисли бити толико расути на милион различитих ствари, да ће ваш живот одражавати тај недостатак континуитета и јасноће.

А када вашем животу недостаје континуитет и јасноћа, та и таква стварност заузима центар и она води нас, уместо да је ми преображавамо.

Када вашем животу недостају јасноћа и оштрина, ваш живот ће бити једнако раштркан и погубљен као и ваш ум.

У ствари, дозволите ми да одем још мало даље и да вам кажем да, ако бисте ми дозволили да завирим у ваш мозак и унутра затекнем хаос и неред, рекао бих вам да ћу сигурно и у вашем животу видети потпуно исту ствар.

То је оно што видим и у свом животу све време када ме ометају привремене ствари, када ми недостаје фокус – лако се спотакнем.

Када твом животу недостаје фокус, када нема контролне идеје која центрира изван твојих сопствених жеља, ако си Ти центар свог живота, обећавам Ти: твој живот ће бити хаотичан и конфузан.

Отуда и разлог за фреске и иконе и зашто вам Црква чини немогућим да их не приметите . Очајнички су нам потребни стални подсетници да преусмеримо свој живот ка ономе што је вечно.

Јер ако то не учините, ако дозволите да то прође поред вас или, још горе, дозволите да религиозни део вашег живота постане само хоби или културни украс, губитак те сталне, преоријентишуће снаге вере и тога како она непрестано вапи за Вама, „proschomen“ или тражи, моли за пажњу – ви ћете је изгубити у свом животу и ваш живот ће одражавати недостатак усредсређености на вечне ствари. Везаћете срце за пролазно и нестати у њему.

На шта фокусирате свој живот? Новац, посао, ваше жеље? Ваше страхове, ваш бес, ваше разочарење?

На шта фокусирате свој живот?

И број два: „на чему дозвољавате очи да вам падну?“ Одговори на та питања, даме и господо, ће вам рећи ко сте.

За мене, у мојој кући – гледаћемо у лице Исуса Христа.

Нека нам Бог да да то чинимо до краја вечности.

Амин.

Отац Варнава Пауел је парох Грчке православне цркве при храму Св. Рафаела, Николе и Ирине у Камингу, Џорџија, САД. Пратите његове беседе на Јутјубу и на „Faith Encouraged TV“, интернет телевизији портала „Древна вера“.

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/feeling-scattered-train-your-focus-christian-orthodox/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 02.04.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име