Још један рукопис многострадалног манастира Икосифиниса (планина Пангеон -Грчка) враћа се у подручје са којег су га Бугари украли пре више од 100 година.

Ово је рукопис са бр. 220, драгоцено пергаментно јеванђеље, написано крајем 10. и почетком 11. века, један од најстаријих преживелих грчких рукописа на свету.

Као што је сада познато, током уређења нових аквизиција Музеја, кустос Музеја Брајан Хиланд открио је да се у рукопису налазе белешке које потврђују да је украден и да је реч о рукопису који потиче из овог Манастира. Тада је је он повезао Библијски музеј са Васељенском патријаршијом у намери да координише његов повратак.

Према саопштењу за штампу Библијског музеја, Патријарх је захвалио Музеју на обећавајућем повратку и понудио да Музеју дозволи да изложи рукопис у својим витринама до његове посјете Сједињеним Америчким Државама, у октобру 2021,године,  када ће званично бити додељен Васељенском патријарху, док је Патријарх, награђујући покрет Библијског музеја, обећао да ће Музеју позајмити три свете реликвије како би их изложио.

Имамо добре наде да то неће бити посљедњи рукопис који се враћа својој кући, како карактеристично примећује Васељенски патријарх, очекује се да ће се још неколико украдених рукописа вратити у Манастир у наредним месецима из америчких институција, а надамо се да ће се то исто догодити у неком тренутку. и већином украдених рукописа и црквених реликвија које су у својим установама држали наши северни суседи.

 

 

Вјеронаука

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име