За Мајку Шиптон говорило се да је вештица и пророчица која је предвиђала страхоте и катастрофе, а своја пророчанства говорила је у стиху.

Наводно је рођена као Урсула Саутели у пећини у шумама Нерзбора. Легенда каже да јој је мајка била вештица, али и проститутка, а да јој је отац био сам ђаво. Мајка Шиптон описиванаје као веоам ружна жена. Била је повезивана са свим трагичним догађајима и мрачним тајнама у околини. Веровало се и да је она зачарала извор који предмете претвара у камен.

Чак и када је умрла кривили су је за многе чудне догађаје широм Велике Британије, Аустралије и Сједињених Држава, током 17, 18. и 19. века.

Према легенди, предвидела је Шпанску флоту, велику кугу у Лондону, велики пожар у Лондону, погубљење Марије, краљице Шкотске, а према неким причама и интернет: „широм света мисли ће летети трептајем ока“.

Мајка Шиптон оставила позамашно наслеђе. Објављено је неколико књига са њеним пророчанствима, а њено име краси бројне пабове, али и беџеве, магнете и друге ситнице које се продају у сувенирницама.

Чак је и једна лептирица – чије шаре на крилима изгледају као вештица – по њој добила име.

Пећина мајке Шиптон у Северном Јоркширу на реци Нид, заједно са извором, сматрају се једном од првих туристичких атракција у Великој Британији.

Туристи на извор долазе од 1630. године, и вековима остављају предмете како би их вода претворила у камен. Некада је тај феномен сматран делом чаробњаштва, међутим данас се зна да је то резултат необично велике количине минерала коју вода садржи. Када се предмет остави да вода капље на њега – око предмета се, процесом петрификације, у року од 4-5 месеци, створи „огратч“. Ова вода је забрањена за пиће због превелике количине калцита.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име