У мору интернационалних имена, нека од најстаријих српских имена и њихово значење пала су у заборав. Бришемо прашину са њих и представљамо вам нека од имена наших предака које су Турци пописали давне 1455. године. Представљамо вам имена којима су се у прошлости називали Срби, а која су данас или потпуно изашла из употребе или се јако ретко могу чути, а нека и никада!

Фејсбук „страница српска национална свест“ представила је попус старих српских имена сачињен на бази турског попуса које су окупаторске власти Отоманске империје спровели  у области којом су владали Бранковићи. Иако међу именима која се налазе на овом попису има оних препознатљивих, која се и данас користе (Богдан, Душица, Милан, Коста…) у потпису доминирају имена која су одавно заборављена. Међу мушким именима занимљива могу бити: Брајан, Дабижив, Херак, Рахоња. Женских имена је знатно мање, тако да наилазимо на удовицу по имену Рељиша. Интересантно је да је поред сваког имена забележено и нешто према чему би се особа могла препознати. То је углавном име оца или, ређе, мајке, али има и других одредница као што су, на пример – Добрислав, сиромах или Рељиша, удовица.
Језик је жива творевина сваког народа и стално се мења. Неке речи улазе у употребу, друге излазе, а има и оних које после неког времена постану потпуно заборављене. Слично је и са именима.

Извор: Шајкача

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име