Песма над песмама налази се у саставу Поучних (мудроносних) књига Старог завета. Због своје световне садржине, љубави момка и девојке, као и знатне дозе чулности која је описана у делу, ова песма је одувек изазивала велико интересовање бројних истраживача и тумача Библије. Самим тим подстицала је веома опречне закључке када је у питању смисао и значење саме песме.

Песма над песмама је сачувана у хебрејској Библији и Старом завету и сврстава се међу Списе, где су још и Псалми, Књига о Јову, Приче Соломонове, Књига проповедника итд. Песма над песмама или Песма Соломонова, како се још назива, представља збирку љубавних песама. Претпоставља се да је на почетку ово дело била збирка вереничких или сватовских песама.

Писац: Соломон (скуп народних, свадбених песама народа Истока)

Књижевни род: лирика

Књижевна врста: љубавна песма

Време радње: око 1000 год. п.н.е

Место радње: Јерусалим

Ликови: Вереник, вереница, хор – кћери Јерусалимске

Тема: Опис љубави двоје младих људи и њихова међусобна чежња

Песма над песмама тумачење дела

Као што смо већ навели, постоје различита тумачења када је Песма над песмама јерусалимска у питању. До 18. века се тумачило да песма велича и узноси љубав бога Јахве и изабраног, израелског, народа. По Новом завету веровало се да је у питању љубав Христа и Цркве. Овакво алегоријско тумачење темељило се на чињеницама из других библијских књига. Примера ради, Христ себе назива вереником, Црква је вереница, а њему отац припрема свадбу.

После 18. века Песма над песмама се све више тумачи као песма о љубави младића и девојке, односно вереника и веренице. Та тврдња има потпору чињенице да се у песми Бог нигде не спомиње. Да је ово тачно, потврђује и речник саме песме, односно опис неких сасвим чулних слика, па се поставља питање како се једна оваква песма могла наћи у религиозној књиги.

Ипак, сматра се да је ово најлирскија, најлепша, најљупкија и најузвишенија песма свих времена – отуда и назив Песма над песмама. Многи теоретичари књижевности верују да пред једном таквом лепотом све теорије и хипотезе постају неважне и беспредметне.

Песма над песмама анализа дела

Песма над песмама је састављена из осам посебних песама:

Љубав вереника и веренице
Чежња веренице за вереником
Верност веренице и слава пријатељства
Милине вереничине
Веренице слуша глас вереника, тугује због растанка и слави лепоту пријатељства
Радовање повратку веренице
Разговор између вереника и веренице
Верност вечно сједињених

Овај низ песама има хронолошки редослед у структури лирске приче. Она обухвата цео лирски роман двоје младих људи које је сила раставила, али их је верност, чежња и снага љубави опет саставила.

Свака песма је састављена од различитог броја строфа и стихова. Оно што је карактерситично за ову песму јесте да се велики број строфа понавља из песме у песму. То понављање строфа, недовршеност, па чак и неусклађеност завршне песме са садржином претходних песама упућују на усмено порекло песме. Поред тога ту је још и језички израз и доминација неких стилских средстава, а највише поређење, антитеза и хипербола.

Сви сегменти Песме над песмама имају дијалошки облик. У дијалогу највише учествују вереник, вереница и хор девојака. Највише је разговора између вереника и веренице, а учесталост њихових реплика варира од песме до песме.

Негде постоји потпуна равнотежа у учесталости говора између момка и девојке, али је највише песама где доминира говор једног од њих. Младићеве и девојчине реплике су пуне израза љубави, љубавне чежње и бола, док хорски сегменти имају сасвим другачију функцију – они делују као подстицај за љубавну исповест, доприносе ритмизацији лирског казивања, остварају реторичке ефекте и разбијају монотонију дијалошке форме.

Песма над песмама Библија – препричана

Песма над песмама јерусалимска говори о правој љубави између мушкарца и жене. Описана је романтична страст, заљубљеност, љубомора, туга, чежња, очај и на крају срећно остварење, тј. љубав. Песма говори и о браку, односно сугерише да је стрпљење важно у љубави тачније да телесна љубав не би смела да буде конзумирана пре брака.

Радња песме започиње пре венчања двоје младих људи, у моментима када вереници највише жуде једно за другим. Они се тада међусобно величају, безрезервно хвале врлине једно другог, али пре свега, они чезну једно за другим као никада до тада, али и после тога.

Након што су љубавници ступили у брак, песма почиње да приказује неке проблеме које имају у оквиру такве заједнице. Вереница одбије мужа, а он одлази од ње. Она тада покушава да га нађе, али нико у томе не жели да јој помогне. Ипак, њу највише мучи грижа савести. Али на крају се ипак све срећно заврши. Вереници се помире, и пуни су љубави и поверења једно према другоме.

Песма над песмама – анализа ликова

На самом почетку песме спомиње се Соломон, краљ Израела, којем неки тумачи и приписују ауторство ове песме. Даље у песми, следи приказ веренице и вереника, кроз међусобни дијалог и исказивање наклоности коју имају једно према другоме. Ту је и хор – кћери Јерусалимске, које имају функцију вереничиних саветница.

Опис веренице

Вереница је лепа девојка, а о њеној лепоти и карактеристика највише сазнајемо из вереникових хвалоспева. Она није само лепа већ је и дражесна, а очи су јој попут голубица. Веома је заљубљена у свог вереника, пастира, и стално га дозива и покушава да га пронађе. Ипак, њена љубав стављена је на искушење када јој краљ Саломон дође у посету и нуди јој богатства ако пристане да буде његова.

Она се налази на његовом двору и слуша његова удварања, али ипак остаје верна свом веренику и својој правој љубави. С једнаким заносом прича о веренику, као што и он прича о њој.

Опис вереника

Вереник је млад момак који је веома заљубљен у своју вереницу. Хвали њен изгледа, али и њену личност и карактеристике, па у стварној и чврстој љубави успевају да одоле свим искушењима. Вереник је пастир и веома је наочит. Јак је и има леп стас, чврсто тело и лепе зуби.

Зато је веома популаран код многих девојака, али ни једну од њих он не жели. Остаје до краја веран својој вереници. Једино га она доводи у право искушење, али он свеједно одолева њиховој обостраној чежњи. Савладава се и чека да се љубав сама пробуди, односно да ступе у брак.

Песма над песмама – најлепши цитати

“Лепа си ти, драга моја, лепа си ти!

Очи су ти као у голубице.”

“Леп си ти, драги мој, и љубак!

И постеља наша зелени се.”

“Заклињем вас, кћери Јерусалимске,

срнама и кошутама пољским,

не будите љубави моје, не будите је,

док јој не буде воља.”

“Отела си ми срце, сестро,

моја невесто,

отела си ми срце једним оком твојим

и једним ланчићем с грла твојега.”

“Стави ме као печат на срце своје,

као печат на мишицу своју.

Јер је љубав јака као смрт,

и љубавна сумња тврда као гроб;

жар је њезин као жар огњен,

пламен Божји.”

Песма над песмама је на најбољи начин представила љубавно осећање између двоје људи које је узвишено, чисто и племенито. У песми је остварен наративни ритам, који је лаган и миран. Тон певања је смирен и свечан, у складу са основном темом и поруком песме – то је снага љубави и непобедивост истинске привржености и љубави.

 

 

beleske.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име