У оквиру Трибине „Француска 7“, на истоименој београдској адреси Удружења књижевника Србије, у петак, 17. фебруара, одржаће се књижевно вече Пере Зупца, барда савремене српске књижевности, којом приликом ће великом песнику бити уручена Повеља УКС за животно дело.

Удружење књижевника Србије амбициозно започиње 2023. годину, са циљем афирмације књижевности, ћириличког писма и језика, као и институционалног повратка овог најстаријег еснафског удружења основаног 1905. године.

Поред осталих активости, обогаћивање културних садржаја у чувеној Француској 7, очитоваће се и у програмски новим садржајима трибина и књижевних догађаја. У петак, 17. фебруара, са почетком у 19 часова, биће одржано прво у планираном низу вечери бардова под називом „Записано у вечности“.

У Свечаној сали УКС-а, своју поезију говориће Перо Зубац (1945), један од највећих српских и југословенских песника, али и сценариста, а уредник трибине је Видак М. Масловарић.

Овом приликом, председник Удружења књижевника Србије, Милош Јанковић, уручиће песнику Повељу за животно дело.

Перо Зубац је аутор више од педесет књига поезије и двадесет антологија југословенског, али и светског песништва, као и писац можда најцитиранијих стихова који су данас (п)остали део колоквијалног говора, а из његове чувене песме „Мостарске кише“: „У Мостару сам волео неку Светлану jедне jесени/jао кад бих знао са ким сада спава/не би jоj глава, не би jоj глава,/jао кад бих знао ко jе сада љуби,/не би му зуби, не би му зуби,/jао кад бих знао ко то у мени бере каjсиjе/jош недозреле…“

Члан је Удружења новинара Србије, Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије, где је својевремено био и потпредседник. Почасни је члан оснивач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, где се налази и његов легат.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име