Слава је чудан феномен. Неки људи се читавог живота труде да остану запамћени, али никада не успеју у томе. Неки, међутим, сасвим случајно постају центар пажње, без обзира да ли се ради о личној трагедији, добитку на лутрији или нечему сличном

Неки од њих су своја дела чували у тајности до смрти, све док их неки члан породице није објавио, а ово је неколико славних личности које су постале популарне тек након своје смрти.

ВИНСЕТ ВАН ГОГ

Име које одзвања у вашем уму када је реч о ликовној уметности, свакако је име Винсента ван Гога. Сликар који се борио са епилепсијом и депресијом, оставио је иза себе безвремена дела.

Често називан „несхваћени геније“, овај нецењени сликар умро је 1890. године, а за живота је продао само 1 слику. Данас је његова уметност незаменљива, а процењује се у милионима.

ЕМИЛИ ДИКИНСОН

„Увек када се нешто уради први пут, ослободи се мали демон.“ Ове речи ауторке која је била испред свог времена савршено описују њен живот.

Пре њене смрти 1886. године, било је објављено само седам њених песама, и то са тешком цензуром и великим преправкама, како би се уклопиле у тадашње друштвене норме. После њене смрти, пронађено је око 1800 поема које су добиле огромно признање.

ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЈ

Отац модерне физике, човек који нам је приближио небеска тела својим телескопом и визионарским теоријама о сунчевом систему. Галилеј је био много критикован и исмеван за време свог живота јер се његова визија супротстављала доминантним религиозним веровањима.

Револуционарни научник, математичар и астроном који је умро 1642. године, још увек је идол многима. Његова научна истраживања су коначно била прихваћена почетком 19. века.

ВИВИЈАН МАЈЕР

Једна од најпродуктивнијих фотографкиња у историји, чија дела су била непозната за време њеног живота. Наиме, чак ни особе које су јој биле блиске нису биле свесне њеног талента и способности за фотографисање.

Мајерова је постала популарна тек када су негативи њених фотографија били развијени након њене смрти.

БРУС ЛИ

Данас не постоји особа која није чула за Бруса Лија. Тешко је поверовати да је за време његовог живота постојао ограничен број људи који су гледали његове филмове. Данас је вољен на међународном нивоу и идол је многим људима широм света.

ФРАНЦ КАФКА

Кафка је био безимени писац до своје смрти 1924. године, након чега су чак и његова недовршена дела била објављена.

Будући да је много пута био одбачен, као последњу жељу, меланхолични писац је замолио своје пријатеље да спале његова дела. Срећом, знамо да се ово није десило, а Кафка је данас део сваке кућне библиотеке и обавезна лектира.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

dnevno.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име