Браћо и сестре, јуче сам са тугом пратио како су међу нама, припадницима истог народа али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају избили физички сукоби. На самом уласку у Божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину.

Не желим да анализирам шта је повод а шта је прави узрок сукоба ни ко је крив ни ко је невин. Они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету а исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних парцијалних интереса све то добро знају.

Могу само да молим све да апелујем да чувамо једни друге а не да се бијемо. Свако је сваком потребан. не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас позива Бог. Молим се Богу да у данима Божићњег поста своје мисли, жеље и молитве Христу једином миротворцу усмеримо ка општем добру, разумевању, љубави и поштовању према  ближњем. Без обзира на чињеницу да су нам по природи ствари идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити.

Период поста у који смо закорачили нас подсећа и позива на неопходни мир. Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом тј, без труда да колико год је могуће живимо у складу са Христовим јеванђељским системом вредности које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњима. Што значи, према сваком човеку.

Морамо знати да немир ма колико хтели да донесу мир неумитно производе нове и нове немире. У том смислу мир са Богом истовремено и безусловно подразумева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости. Једном речју ограничавање своје појединачне воље и пружање права и простора другоме, да он изражавајући своју слободу и своје дарове и способности на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја како за садашњост тако и за будућност народа и државе.

Са ових неколико мисли желим срећан и благословен Божићни пост, који нас води миру који јесте Христос међу нама!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име