„Сада, браћо и сестре, када дођемо овде, доносимо вам још једну радост. Свети архијерејски Синод СПЦ једногласно је одговорио на захтев МПЦ-ОА и Сабор наше цркве је благословио, одборио, прихватио и признао њену аутокефалност. Уједно, браћо и сестре, дужност Синода је да заједно са архиепископом Стефаном и његовим Синодом разради све техницко-организационе детаље, након чега ће уследити свечано проглашење званичног акта, а затим ће све помесне православне цркве бити обавештене и позване да прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА“, рекао је патријарх српски, пренели су македонски медији.

Он је изразио уверење да ће све православне цркве ову вест примити са радошћу.

Патријарх Порфирије је ово рекао након заједничког служења литургије у Храму Светог Kлимента Охридског са архиепископом Стефаном, што је пропраћено дугим и громогласним аплаузом многобројних верника.

Претходно Порфирије је рекао да је Македонија окићена највишим православним благодатима, место где су се вековима молили и лиле сузе за спас људског рода.

„Радујмо се данас јер се цела Црква радује са нама, радују се небо и земља. Kада се браћа воле, када славе име Божије, радујмо се што је после 55 година служена света литургија прво у Београду, а сада у Скопљу, за само неколико дана“, рекао је Порфирије.

Архиепископ Стефан је упутио захвалност члановима Светог архијерејског Сабора СПЦ у име верног македонсог народа и МПЦ-ОА.

Он је поручио да је сврха цркве да уједини човека у себи.

„Наша 80-годишња посвећеност независној цркви никада није имала за циљ да нас одвоји од тела Христовог, већ да нам омогући, као и увек, као и други православни народи, да слободно вршимо своју мисију“, навео је и истакао да је овај историјски тренутак испуњење сна многих генерација.

„У Београду у цркви Светог Саве, а сада и у Скопљу, као да се громко зачуо уздах олакшања и нашим прецима и нама. И та радост олакшања потекла је од мајке цркве Васељенске патријаршије и од сестринске српске цркве Пећке патријаршије…“, рекао је.

Подсећа се да заједничка литургија двојице поглавара долази након превазилажења 55-годишњег раскола између СПЦ и МПЦ-ОА и поновног успостављања канонског и евхаристијског општења.

Претходно, 19. маја двојица поглавара служили су заједничку архијерејску литургију помирења у Саборном храму Светог Саве у Београду.

Делегација Српске православне цркве, коју је предводи патријарх Порфирије, јуче је допутовала у Скопље, а у њој је и осам епископа СПЦ.

Додаје се и да је данашња заједничка литургија уследила након јучерашњег завршетка Сабора Српске православне цркве у Београду, који је 16. маја потврдио статус најшире могуће аутономије МПЦ-ОА, односно пуне унутрашње независности, додељене 1959. године.

Литургији су присуствовали и представници Kатоличке цркве, велики број монаха и верника из других градова.

Kако преносе скопски медији позивајући се на црквене изворе, помирење двеју сестринских цркава – Српске православне цркве и Македонске православне цркве – Охридске архиепископије – веома је важно, а овај догађај оцењује се као чин хришћанске љубави.

Скопски портал Телма пише да је важно то да је ово само почетак процеса стицања томоса за аутокефалност МПЦ-ОА, за који, како се наводи, две сестринске цркве очекују да ће га доделити васељенски патријарх Вартоломеј.

Наводе и да је до овог догађаја дошло након одлуке васељенског патријарха од 9. маја ове године да МПЦ-ОА врати у канонско јединство са осталим православним црквама.

Патријарх СПЦ је током беседе рекао да се неописиво радује, јер се пред нашим очима збива чудо чији смо ми део.

„Учесници смо чуда, оно што је било раздвојено од 1967. године (када је почео раскол), Господ нас је удостојио да буде исцељено“, рекао је патријарх СПЦ.

„Ми смо сигурни браћо и сестре да ће и све друге помесне православне цркве са радошћу дочекати ову вест и да ће се радовати да расте Господ наш и црква његова“, навео је Порфирије.

Све вас смештамо у наша срца и молитве и вас молимо да нас примите, поручио је Порфирије.

„Браћо архијереји, браћо и сестре, верни народи ове предивне и благословене земље, украшене најлепшим бисерима православне духовности и светињама божијим и местима на којима смо се вековима подвижници божији молили и проливали сузе покајања за спасење света и људског рода. Радујмо се данас, јер нас је Господ погледао и јер се са нама данас радујемо читава црква, радују се и небо и земља. Радује се онда када се браћа воле, радујемо се и ми што смо после 55 година служили свету литургију, најпре у Београду, а онда и у Скопљу“.

Патријарх СПЦ је истакао је да је све од Бога који није поставио границе да се народи деле и буду међусобно супростављени једни другима, већ да границе значе могућност да се сваки народ боље организује како би свој посебан печат и дарове које је од Бога добио умножавао и растао, а не да би се затворио у себе и био самозаљубљен.

„Бог је створио различитост и дао свакоме дар посебности, да би себе могао да дарује другом, као и народи даруји себе другим народима и да се уграђују у заједницу са другим народима, обогатили друге народе собом и сами били обогаћени другим народима“, навео је патријарх.

Такође, казао је да смо ми примили православу веру од наших светих предака, од Светог Цхирила и Методија, словенских апостола који су сведочили Христа, као и од Светог Kлимента и Наума и од Светога Саве и других.

Kако је рекао Порфирије, мењају се границе и сигурно ће се опет мењати, али црква Христова се немења.

Подсетио је да је апостол Павле говорио – молим вас браћо да међу врама не буде раздора и да будете утврђени у истој речи.

„Видео сам пре неки дан и видим и сада љубав у очима свих вас и видим обавезу, задатак и поруку, а то је да су ваша љубав и молитве овде, као и у Београду, помогле да се превазиђу искључења и учињено је чудо – да разумемо да смо једни и једни другима потребни, као и да не можемо једни без других. Због васих молитви и у Београду и молитава свих светих успоставили смо јединство“, навео је Порфирије.

На крају беседе изљубили су се патријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан, након чега је уследио велики аплауз и нескривена радост верника.

Македонски Плус инфо преноси да је истовремено стигла вест да је писмо за аутокефалност примљено у Цариграду и да ће 10. јуна на 50. годишњицу МПЦ представници те цркве служити заједницку литургију са у Васељенској патријаршији у Фанару.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име