Са г. Душком Вујошевићем делим најмање две љубави. Волим кошарку и спорт уопше, а волим и Боку Которску, посебно Херцег Нови. Јасно је да он није без преке потребе заменио Шквер и Савинске плаже са Београдом на више од 40 ˚С. Стога могу донекле да разумем његову неопрезност јер ме је као могућег протагонисту укључио у бизарну, апсурдну, крајње невероватну измишљотину о мени и кошаркашу Миротићу.
Не треба да саветујем Душка Вујошевића али, када је он као зрео човек са великим животним и професионалним искуством, макар и делимично прихватио такву научно-фантастичну причу, чији крајњи циљ нема везе са Звездом и Партизаном, како ће такву фантастику, да не кажем клевете и лажи, да схвате они мање упућени и са мање искуства.
Једноставно, поглавар Српске Православне Цркве се не бави таквим пословима. У мери коју ми је Господ подарио, бавим се проблемима Цркве, спасењем свих, спасењем верног народа, наравно, тако и сопственим спасењем, као уосталом и сваки други хришћанин. Трудим се да испуним оно што пред мене Црква и Господ Христос поставе, а настојим и да све што чиним мерим Јеванђељем и личношћу Богочовека Христа. Као и све друге људе, и мене посао којим се бавим и све што чиним приближава или удаљује од Бога и спасења. Сматрам да је то суштински важно, тако да предажем и да се свако труди да ради свој посао најбоље што може. И то је начин да посведочи шта су за њега ближњи, шта за њега представљају Христос и Црква Божија.
Честе су подвале, клевете или трачеви попут овог. Немам времена да се на све то осврћем, поготову да коментаришем, а и када бих имао, толико је лепших и кориснијих ствари којима бих се бавио и којима желим да се посветим. Ипак, с времена на време, због конфузије која се ствара у верном народу, морам да укажем на чињенице.
****
Смисао спорта је, заправо да будемо бољи од самих себе, да се боримо за врлину, за витештво. Ни оног који изгуби утакмицу, ни оног који победи, не треба да видимо као непријатеља, него као некога ко је учествовао у креирању онога што је најбоље, оног што је врлина. Ту онда нема места за било који вид непријатељстава или не дај Боже насиља. За то се молим, за то се залажем. Античка мудрост нас учи пословицом Оrandum est ut sit mens sana in corpore sano, што значи да је потребно молити се за здрав дух у здравом телу. Више сам пута говорио о објединитељској, исцелитељској, духовној улози и користи од спорта. Ипак недовољно, треба још више, јер су препредени пројектанти сукоба у Цркви и народу помислили да могу да ме уплету у нешто са чим немам везе.
Извор: ФБ профил Патријарха Српског Господина Порфирија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име