Патријарх московски и целе Русије Кирил утврдио је инструкције о санитарним мерама за спречавање ширења инфекције вирусом короне током богослужења.

Документ је објављен на сајту Руске православне цркве (РПЦ).

Поред стандардних правила дезинфекције разних црквених предмета, укључујући богослужбене посуде и црквене украсе, прописани су и проветравање црквених просторија, дезинфекција руку, мерење температуре свештеника.

Током литургије, после сваког причешћивања, кашичица ће се брисати убрусом натопљенинм алкохолом, а затим ће се потапати у воду. Вода се након тога просипа. Препоручено је и уздржавања од љубљења пехара. Сличне мере ће се предузимати и током дељења освештаног хлеба.

Током крштења и миропомазања наложено је да се строго води рачуна о томе да се за свакога користи посебна освештана вода.

Свештеницима је поручено да се суздржавају од пружања руке верницима ради целивања, а исто важи и за целивање крста након литургије.

Манастирским службама је наложено да, у складу с могућностима, помажу старијим суграђанима који припадају ризичним групама.

Портпарол РПЦ Владимир Лејгода је истакао да је циљ ових пастирска брига о људима, а одредбе документа су састављене у складу с канонском традицијом Руске православне цркве и историјском праксом обављања богослужења током епидемија.

У Русији је, према последњим подацима, потврђено 93 случаја заразе вирусом короне.

Sputnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име