„Одузео си Свету Софију у Кијеву православцима, православној цркви, ушао си ту и увео расколнике – и изгубио си сопствену Софију“

Претварање Аја Софије у Истанбулу у џамију је казна божја за васељенског патријарха Вартоломеја који је признао украјински раскол, сматра патријарх московски и целе Русије Кирил.

„Нећу да износим никакву критику на рачун свог васељенског колеге, али је, без сумње, све то што се касније догодило у Константинопољу, у Истанбулу, сведочило о казни Божијој. Патријарх Вартоломеј је увео расколнике у кијевску светињу, у кијевску Софију, и изгубио константинопољску Софију – она је претворена у џамију. Одузео си Свету Софију у Кијеву православцима, православној цркви, ушао си ту и увео расколнике – и изгубио си сопствену Софију“, рекао је патријарх у традиционалном божићном интервјуу на телевизији „Русија 1“.

Према његовом мишљењу, тешко је представити „очигледније последице које произилазе из божјих заповести“, и „последице су наступиле одмах, јер је грех био превелики“.

Како је рекао патријарх, „сви заједно“ треба да изађу из новонастале ситуације.

„Треба да се молимо једни за друге, барем у личним молитвама ако је сада то тешко у богослужењима, јер ми не памтимо патријарха Вартоломеја у диптисима. Али је потребно да се молимо једни за друге и да чинимо како би ова криза у православљу, наметнута споља, прошла што пре. Руска црква је спремна да пређе свој део пута како би тај циљ био постигнут“, рекао је патријарх.

Вартоломеј подлегао притиску

Он сматра да је, све у свему, разлог тога што се догађа чињеница да патријарх Вартоломеј, чији је положај у Турској „веома тежак“, није издржао притисак „моћне политичке силе повезане са једном од суперсила“, не могавши да „смогне снаге“ у неком тренутку и „каже не“.

С тим у вези, поглавар Руске православне цркве је закључио да се логика оних који су стајали иза васељенског патријарха и подстакли тај сукоб, била да „Русију, православну Русију, отргну од православне браће и сестара на Средоземљу и Блиском истоку“.

„Према мишљењу тих стратега, православље је играло и игра већ и превелику улогу у формирању духовне и културне заједнице, а без прекида православних веза било је немогуће уништити ову духовну заједницу неким спољним факторима. Стога је идеја проста – отргнути Руску цркву од православних грчких, арапског света, Блиског истока, како би православље ослабило“, додао је патријарх.

​Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је 10. јула потписао Указ којим се Аја Софија поново претвара у џамију. Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини то што је наумила јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

Изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име