У вези са недавним претварањима древних цркава Аја Софија и Хора у џамије, Васељенски патријарх Вартоломеј упутио је надахнуту поруку верницима широм света и подсетио њоме да Аја Софија, „као архитектонски израз спасења човечанства и целог створења у Христу, припада читавом човечанству.“

Као што наводи Орден Светог Андреја Апостола, Васељенски Патријарх је у свом писму Реду захвалио Архонтима на подршци Васељенској Патријаршији после претварања Аја Софије и Хора цркве у џамије и рекао: „Хришћанска црквена архитектура је ненадмашни теолошки језик “.

Нагласио је да „у овом пресветом простору све слави Христа, Реч која је постала тело, Који је био у почетку и Који ће доћи. Ову истину, која је срж хришћанске вере у Тројичног Бога, ислам одбацује. Током 481 године, док је Аја Софија била претворена у џамију, муслимански верници су се молили у хришћанској цркви, у хришћанском окружењу, упркос покривености иконографије. Једина употреба Аја Софије, која поштује и представља њену истинску мисију, јесте употреба као хришћанске Богомоље“.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име