Васељенски патријарх Вартоломеј служио је литургију у историјском манастиру Панагиа Фанеромени у Кизикусу. У својој беседи се осврнуо на недавно претварање Аје Софије и цркве Хора у џамије.

„Ове године смо поново дошли на ово свето место. Дошли смо у историјски манастир Панагиа Фанеромени у Кизикусу да прославимо литургијским окупљањем Празник Успења Мајке Божје. Прослављање светковине Успења пада данас у посни дан и подсећа нас тако да морамо одати пуну почаст овом светом месту које се чини безвременим“, рекао је.

Васељенски патријарх такође се осврнуо на градове Кизике и Ердеке, који су, према Васељенском патријарху, лишени претходне славе. „Овде више нема успешних православних заједница, цркава, манастира, школа и светих установа. Али постоји дух Грка, који се показао неуништивим. Осећамо га у ваздуху сваки пут када дођемо овде. Нико није само посетилац. Сви смо понизни ходочасници и поштујемо Богомајку сваки пут када посетимо овај свети манастир последњих година “, нагласио је Васељенски патријарх. Говорио је и о Пресветој Богородици која је камен темељац православне вере.

На крају своје беседе, Васељенски патријарх споменуо је недавно претварање Аја Софије и Цркве Хоре у џамије. „Повређени смо претварањем цркве Свете Софије и Хоре у џамије. Ова два јединствена споменика Цариграда изграђена су као хришћанске цркве. Они изражавају универзални дух наше вере, као и љубав и наду у вечност. Јединствени мозаици и иконе су „храна за душу и изванредан призор за очи“, како би рекао грчки писац и сликар, Фотис Контоглоу. Они су део светске културне баштине“, додао је Васељенски патријарх.

„Молимо се Богу љубави, правде и мира да просветли умове и срца одговорних“, закључио је.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име