Васељенски патријарх учинио је данас значајну и снажну интервенцију у Цариграду, обраћајући се многим људима у вези са Светим причешћем. Јасно је појаснио да Православна црква није вољна да преговара о питању промене начина на који се  Свето причешће дели верном народу.

Васељенски патријарх био је у метоху манастира светог Пантелејмона у Галатасу, где су, према Јулијанском календару, славили овог свеца. Рекао је: „Не постоји опасност да се заразите корона вирусом примивши Свето причешће.“ Подсетио је и да Васељенска патријаршија није променила начин на који се Свето причешће даје верницима.

„Честитам вам што сте дошли да примите Свето причешће, најважнију Тајну. Већ знате да се у последње време води расправа о Светом причешћу. Чврсто верујемо да нема опасности од заразе корона вирусом у примању Господњег тела и крви. Зато ми, Васељенска патријаршија, нисмо променили начин на који се раздаје Свето причешће“, рекао је Васељенски патријарх верницима у храму Светог Пантелејмона. Такође се обратио верницима руског порекла који су, упркос одлукама Руске цркве да прекине потпуну заједницу са Васељенском патријаршијом због питања аутокефалности Цркве Украјине, дошли да учествују у спомену на светог Пантелејмона. Васељенски патријарх поново је говорио, у знак помирења, о „благословљеном сусрету оца и деце“.

„Ако се цела побожна руска нација сматра духовном децом Мајке Цркве у Цариграду, онда ви, који овде живите, сматрајте се нашом децом, пошто је на овом месту руска нација прихватила хришћанство и, према томе, била просветљена и крштена. Зато сам данас дошао к вама како бисмо се заједно молили “, додао је Васељенски патријарх.

Подсетимо се да је Васељенски патријарх у писму које је послао другим архијерејима православних цркава тражио да буде обавештен о ставу који ће они заузети по питању Светог причешћа. Поред тога, рекао је да не мисли да постоји разлог за промену. На исти су начин одговорили архијереји и локални синоди и стога званично окончали расправу о овом питању.

Једина Црква која је одлучила да следи свој начин причешћивања верника, чак и данас, била је Руска црква, која је увела употребу различитих кашика, које ће бити дезинфиковане алкохолом пре и после примања Светог причешћа сваког верника.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име