Људи се лако прилагођавају на климатске услове у којима живе а то је најуочљивије у руском селу Ојмјакон које је најхладније насељено место на планети.

Са најнижом измереном температуром од -67,7 степени целзијуса ово село, на левој обали реке Индигирке, је убедљиво најхладније стално насељено место.

У Ојмјакону живи око пет стотина становника који се претежно баве сточарством и риболовом.

 

На подручју Ојмајкона живи специфична врста коња која је слична понијима по висини а одликују се дугом длаком која их штити од хладноће зими, такође у шумама живе ирваси.

Од главног града Јакутије, удаљен је око хиљаду и сто километара према истоку и потребно је два дана да се до њега дође, а најбљижи регионални пут је Kолимски аутопут удаљен 32 километара.

najhladnije naseljeno mesto

najhladnije naseljeno mesto

Живот на овако малим температурама захтева од људи да неке обичаје обављају мало другачије од осталих. Па тако сахрањивање, због замрзле земље, у оквиру свог обреда има и паљење земље како би било могуће ископати раку.

najhladnije naseljeno mesto

najhladnije naseljeno mesto

Ово село је добило име по Ојмјаконској реци чији је назив пореклом из евенског језика и у слободном преводу значи не смрзнута вода, место где рибе проводе зиму. Током летњег периода температуре могу достићи и 25 до 30 степени целзијуса али лета не трају дуго.

najhladnije naseljeno mesto

 

Порталмлади

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име