МАЧ РЕЧИ БОЖЈЕ

Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човека од оца његова и кћер од матере њене и снаху од свекрве њене. И непријатељи човеку постаће домаћи његови. Који љуби оца или матер већма него мене није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене није мене достојан. И који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан. Који чува живот свој, изгубиће га, а који изгуби живот свој мене ради, наћи ће га (Јеванђеље по  Матеју 10, 34-39).

Тако је рекао Господ. Читај као да је речено: Нисам дошао да измирим истину и лаж, мудрост и глупост, добро и зло, правду и насиље, скотство и човечност, невиност и разврат, Бога и демона; него сам донео мач да расечем и одвојим једно од другога, да се не мешају.

Чиме да расечеш, Господе? Мачем истине, или мачем речи Божје, што је свеједно. Јер је истина реч Божја, и реч Божја истина. Апостол Павле саветује: узмите мач духовни, који је реч Божја. А свети Јован гледао је у визији Сина Човечјега усред седам свећњака – и из уста његових излажаше мач оштар с обе стране. Мач што из уста излази, шта може бити друго до реч Божја, реч истине? Тај мач је донео Исус Христос на земљу. Тај мач је за свет спасоносан, а не мир добра са злом. И онда и сада и увек заувек.

Да је ово схватање правилно види се из даљих речи Христових: јер сам дошао да раставим човека од оца његова и кћер од матере њене и снаху од свекрве њене. Јер ако син пође за Христом а отац остане у мраку лажи, мач истине Христове раставиће их. Истина је милија од оца. И ако кћи пође за Христом а мајка остане упорна у одрицању Христа, какве ту заједнице може бити? Није ли Христос слађи од мајке? Исто тако и са снахом и свекрвом њеном.

Но, немој разумети криво, као да онај ко позна и заволи Христа мора се одмах телесно оделити од својих сродника. То не пише. Довољно је душом бити раздвојен, и не примати у душу своју ништа од неверничких мисли и дела. Јер ако би се верни одмах и телесно раздвојили од неверних, створила би се у свету два противничка табора. Ко би онда неверне учио и поправљао? И сам Господ трпео је невернога Јуду покрај себе пуне три године. Мудри Павле пише: јер се посвети муж некрштен женом крштеном, и посвети се жена некрштена мужем крштеним.

Ове Христове речи, духовно тумачи славни Теофилакт Охридски овако: „Под оцем и мајком и свекрвом, разуми све старо, а под сином и ћерком и снахом све ново. Ево све ново творим – говори Господ у Књизи Откривења Јовановог. Господ дакле жели, да 6и његове нове и божанске заповести и учења победила све наше старе греховне навике и обичаје“.

И тако речи о мачу, донетом на земљу, потпуно одговарају Христу Миротворцу и Миродавцу. Он даје свој небески мир, као неки небески балсам, онима који искрено верују у Њега. Али Он није дошао да створи мир између синова светлости и синова мрака.

Мир вама Божји и благослов.

 

Свети владика Николај Велимировић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име