БРОД у дунавској луци није никакво чудо, осим ако се река и пристаниште не пронађу осам метара испод тла античког Виминацијума и удаљене 1,7 километара ваздушном линијом од тока Дунава.

Велики брод дужи од двадесет метара, конзервиран у глини, открио је пре неколико дана точак моћног рударског багера глодара на површинском копу угља Дрмно.

Добро очувани остаци пловила равног дна, какве су Римљани користили као десантни ратни брод и као баржу за превоз терета нађени су на два километра од места где су у марту 2020. ископани остаци брода, моноксила и чамца из периода од 1. века пре нове ере па све до 17. века нове ере!

 

– Овакво откриће је сведочанство о континуитету цивилизација које су живеле на овом простору и 18 векова преносиле знања – каже проф. др Миомир Кораћ, дугогодишњи директор Археолошког института и руководилац пројекта „Виминацијум – римски град и војни логор“ – Река је у прошлости више пута меандрирала и мењала ток. Виминацијумски бродови доказују да на нашем простору нема дугих периода ненасељености, а откриће римских бродова из првог века пре нове ере, противречи актуелним теоријама које тврде да су Римљани стигли тек век касније. То отвара питање да ли су те теорије тачне и какво се прожимање култура овде десило. Виминацијум даје открића која мењају разумевање историјских догађаја и миграција.

Археолошки институт

Храстове даске и греде вековима је сачувала глина

Сензационалним открићем великог брода на три километра североисточно од античког Виминацијума и два километра западно од села Кличевац, познатог по проналасцима из праисторије, настављена је прича о мистериозној виминацијумској флоти. Археолози сада истражују историјске податке о великим земљотресима или климатским катастрофама које су могле да изазову бег становништва и напуштање велике флоте која је завршила на дну реке чије је корито тренутно затрпано.

Ову причу је пре неколико дана актуелизовао багер „Глодар 5“ док је на температури од 38 степени скидао слојеве тла да би дошао до драгоценог угља. На дубини од осам метара наишао је на остатке непознатог објекта направљеног од правилно ређаних дасака. Точак багера је одмах заустављен, техничар багериста је обавестио дежурног рударског инжењера, а овај је одмах позвао екипу из археолошког парка Виминацијум.

Археолошки институт

Багер глодар је открио римску луку

Археолози Немања Мрђић, Саша Реџић, Младен Јовичић, Петар Којадиновић и Кристина Живковић су у теренским возилима јурнули по дну копа налик пешчаној пустињи до остатка бродског прамца испод литице из које су вириле даске .

– Поучени искуством ископавања древних бродова из марта 2020. одмах су установили да багер копа слојеве древног корита Дунавца, рукавца Дунава – каже проф. др Кораћ. – Река је у прошлости више пута меандрирала и мењала свој ток. У литици копа високој 20 метара види се низ сукцесивних слојева шљунка, песка и муља, у којима су проналажена бродска сидра.

Археолози су ископали приступне рампе у стрмој литици, а затим почели уклањање слојева глине, песка и тресета којим је брод био затрпан.

– Дрвене даске и греде биле су и даље влажне, као и песак изнад брода, што објашњава како је брод остао тако добро очуван – каже проф др Кораћ. – Велику опасност по дрвену храстову конструкцију представљала је изузетно велика врућина која је претила да је пребрзо исуши и претвори дословно у прах. То су спречили чланови конзерваторске екипе Драгана Гавриловић, Кристина Поњавић и Михаило Мандрапа. Установљено је да је брод очуван у дужини од 13 метара, а да је његова ширина износила 3,5 метара. Преживела је крма са средишњим делом брода, док је прамац оштећен радом багера, а претпоставља се да је брод био дугачак више од 20 метара. Покретан је веслима, а у погодним ситуацијама је могао користити помоћно једро.

Археолошки институт

Ископавања на 38 степени

Археолози кажу да су остаци брода веома слични онима нађеним 2020. али да се без детаљних мултидисциплинарних анализа не може са сигурношћу утврдити из ког периода они потичу, пошто су се слични користили скоро 18 векова!

– По општим димензијама брод се уклапа у димензије римских бродова какви су посведочени на Трајаном стубу у Риму, где је приказан управо долазак Римљана на Дунав и њихова флота – каже проф. др Кораћ. – Централно место за груписање римских легија и бродова је био Виминацијум. Међутим, брод има елементе који подсећају на раноримске, али и на касноантичке и рановизантијске. Конструктивно он подсећа и на бродове који су од 11. до 17. века били је у употреби код свих зараћених страна на Дунаву. Зато је он непроцењиво сведочанство о континуитету живота и цивилизација. Са бродовима који су до сада нађени на Виминацијуму наш локалитет се изједначио са највећим музејима за бродове у Немачкој и Француској. За новооткривено пловило биће у наредним данима израђена специјална челична конструкција којом ће бити пренесена у Археолошки парк Виминацијум на даљу конзервацију, а касније и презентацију.

Археолошки институт

Брод равног дна римска војска је кростила као десантно пловило, али и као баржу

ВОЈНА ЛУКА

НА свим до сада пронађеним бродовим у Виминацијуму багерима су оштећени делови прамаца.

– То указује на организацију и правац усидрења на копну, што опет указује да су бродови формирали значајну флоту. Историјски је познато да је на Виминацијуму била стационирана једна од најважнијих лука на Дунаву, VIMINACIUM CLASSIS FLAVIA. Флота у Виминацијуму је потврђена и у спису Notitia dignitatum или Војноадминистративном регистру из 4. века – каже проф. др Кораћ.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име