У Јавну, Израелу је откривен византијски вински комплекс стар 1.500 година у коме се производило вино за извоз. Велика винарија имала је пет преса, а процењује се да је производила више од 500.000 литара вина годишње за извоз широм медитеранског региона.

Kомплекс за производњу вина стар 1.500 година, за који се у то време говорило да је био највећи на свету, откривен је у Израелу, кажу израелски археолози.

Пронађене су и пећи за печење винских посуда и амфоре за флаширање и складиштење током процеса одлежавања вина.

„Ово је био главни извор хранљивих материја и ово је било безбедно пиће јер је вода често била загађена бактеријама и патогенима“, објаснио је директор ископавања Џон Селигман.

Објекат је могао да произведе чак два милиона литара вина годишње, а више од 500.000 литара вина се извозило широм Медитерана.

Они који раде на археолошком локалитету рекли су да су изненађени величином винског комплекса (површина комплекса 1 км2). План је да комплекс постане атракција за посетиоце након завршетка радова на очувању.

Kрајњи производ био је познат као вино из Газе и Ашкелона, по лукама преко којих се извозило у Европу, северну Африку и Малу Азију.

Имао је репутацију квалитета у читавом медитеранском региону, али у то време вино је такође било основно за многе.

 

Свеоархеологији

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име