Саркофаг откривен у остацима древног храма у Риму изазвао је жустру полемику међу историчарима о томе да ли припада Ромулу – легендарном оснивачу вечног града.

Камена гробница, заједно са кружним олтаром, потиче из шестог века пре нове ере. Према легенди, Ромул је основао град 753. године пре нове ере на Палатину, једном од седам брежуљака на којима данас лежи Рим.

Стручњаци су подељени да ли празна гробница може да буде повезана са Ромулом, као и о томе да су браћа Ромул и Рем уопште постојала.

Храм и саркофаг откривени су у близини римског Форума.

Иако се слажу да је проналазак нечега таквог у срцу града значајно откриће, оно представља више симбол него што је у питању права гробница.

Историчари скептични

Истичу да чак и да је Ромул, који је убио свог брата Рема, постојао, његово тело не би било у гробници јер је, зависно од извора, њега је у рај однео рани римски бог Квириније или су га на делове искидали љубоморни римски сенатори.

„Ово није гробница Ромула, али је део успомене на место где је слављен његов култ“, рекла је Алфонсина Русо, директорка римског Археолошког парка Колосеум.

Са друге стране, археолошкиња Патриција Фортини каже да иако је мудро бити опрезан, идеја да гробница може да буде повезана са Ромулом је заснована на древним историјским изворима.

„И причама се наводи да се гробница Ромула налази у близини римског Форума“, истакла је за АФП.

Ромул и Рем били су, према легедни, близанци римског бога Марса и свештенице Рее Силвије, а одгајила их је вучица.

„Сви митови и легенде имају у себи елемент истине. Убеђена сам да је постојао неки херој који је основао Рим“, каже Алфонсина Русо.

Новооткривени храм биће детаљно испитан од стране археолога, а након тога отворен за јавност.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име