Архимандрит Симонопетрански Емилијан (р. 1934) био је игуман манастира Симонопетра од 1974. до 2000. године када је пензионисан. Отац Емилианос је значајно допринео оживљавању духовног живота на Светој Гори, заједно са оцем Јефремом Филотејским и оцем Василијем из Ставрониките. У овом аудио запису говори о свецима и како они сада живе међу нама.

Игуман Емилијан: „Учимо се и од данашњих светаца, оних који су још живи.

Бог је благословио нашу земљу великим светитељима. Не треба да идемо на ивице земље да бисмо пронашли светог човека. Господ је то тако уредио да и данас имамо толико светитеља који су још живи и неке који су недавно отишли.

Погледајте!

Свети Силуан Атонски – када је живео? Колико је година прошло од тада? И постао је светац!

Поменимо и Светог Нектарија Егинског! Колико је година прошло? Толико људи се још увек сећа његовог присуства!

Амфилохије (Макрис) са Патмоса – светац! Његове мошти не само миомиришу, већ и чине чуда.

Ми смо живели са њим и знамо да је светац. Он је био светац још у телу! Није тек сада постао светац. Да није био светац за живота, не би био светац ни сада.

То значи да ће они који ће сутра постати свети, они су сада свети који живе међу нама. Наведимо још један пример – Филотеј (Зервакос) са Пароса. Свети човек, џин који је загрљајем грејао и грлио милијарде људи!

Знате ли колико светаца постоји?

Колико подвижника, сиромашних, смерних, познатих, непознатих, покајаних грешника, људи који су били свети почев од детињства?

Дакле, свуда има живих светаца!

Можда их не познајемо, али ако имамо понизност, наћи ћемо људе у нашим крајевима или на другим местима… Можемо их срести, саслушати, питати за савет, да бисмо и ми добили утеху и благодат од њихове светости.”

ИЗВОР: https://otelders.org/wisdom-from-mount-athos/saints-are-now-living-among-us/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 09.04.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име