Размишљање о сопственој важности може бити оснажујуће и мотивационо, али претерана самоважност може имати негативне последице. Људи који се осећају превише важни имају мање емпатије, више предрасуда и доносе неетичке одлуке. Осећај сопствене важности (ОСВ) феномен је који има негативну конотацију и представља „експлозивну мешавину” нездравог егоизма, поноса и жеље да се неко афирмише на рачун других. Сматра се да је особи са ОСВ тешко да постигне прави мир и поштовање због ускогрудости, обожавања лажних вредности и нездраве потребе за признањем.

Како се манифестује ОСВ

1. Једном од најупечатљивијих манифестација нездравог самопоштовања сматра се елементарно хвалисање – самопромоција особе, чија је сврха да изазове јавно признање, дивљење или завист. Хвалисавац вештачки „надувава“ своју вредност, покушавајући да привуче више пажње, љубави и поштовања својим поступцима или речима. Често хвалисавци изгледају смешно, па се људи око њих праве да то не виде.

2. Још једна очигледна манифестација ОСВ јесте разметање. Симптоми су на много начина слични хвалисању – опет јефтина самопромоција, али само са примесама спољашње хладнокрвности и помало немарног односа према сопственим „достигнућима“. Разметање је убедљивије (не мање смешно људима који разумеју) од обичног хвалисања. Разметљива особа жели да покаже да све што има (скупе ствари, висок статус, корисни контакти, префињени манири итд.) никако није из жеље да изазове обожавање – то су само пратећи (обични) атрибути њеног кул живота. Зрели и интелигентни људи увек примећују манифестације разметања, чак и пажљиво прикривене, и одговарају једино исправном реакцијом – равнодушношћу.

3. Самопотврђивање на рачун других је још једна манифестација ОСВ, а јавља се свакога дана и свуда. Она није толико усмерена на добијање јавног признања и похвале, колико на обезвређивање заслуга других људи како би се осећали супериорно и ексклузивно. Ова категорија укључује ароганцију, уображеност, снисходљивост, ароганцију, завист, прекор, неконструктивну критику итд. Листа може бити дуга, али ружна суштина је увек иста – омаловажавати квалитете и достигнућа друге особе како би особа издигла себе.

Тужне последице ОСВ

Људи осећају тако снажну потребу за љубављу других да стално лажирају, преувеличавају своје успехе, гурају све у своју корист, а понекад једноставно цинично лажу. Створивши атрактиван имиџ кул, богатих, паметних и успешних, морају га стално одржавати, трошећи огромну енергију. Није неуобичајено да такви људи развијају разне комплексе и неурозе јер имају грчевиту жељу да се „прилагоде“ и „да се не изгубе“.

Други проблем особе са високим осећајем сопствене важности јесте то што често несвесно лаже себе и друге, понекад једноставно по инерцији, из навике. Толико је навикла да добија одобрење од других кроз лажи да то почиње да ради „аутоматски“, чак и у ситуацијама када то није потребно.

Често се несвесне манифестације самопромоције испостављају да нису најбоље за особу која има ОСВ, заправо имају супротан ефекат. Уместо поштовања и дивљења, она добија презир и неповерење. Јавност није одушевљена онима који се „шепуре“ пред њима како би добили порцију љубави. Већина ће увек високо ценити искреност и природност, иако савремено друштво диктира друга правила и трендове – „буди први“, „истакни се на било који начин“, „не буди губитник“…

Тајна привлачности лежи у способности сваке особе да одбије све манифестације емоционалног стреса. Опуштеност, природност, недостатак жеље за удовољавањем доводе до тога да особа почиње да се перципира на најбољи начин – јер оставља пријатан утисак управо својом једноставношћу и спонтаношћу. Психолози и психотерапеути саветују да свак човек прати манифестације ОСВ пре свега, код себе, а не код других. Увек треба да почнете од себе, посебно када је реч о саморазвоју. Али то не треба да схватате превише озбиљно – све морате да сагледате из перспективе игре, тешке, али веома корисне и узбудљиве.

 

 

 

sensa.mondo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име