Осе, за разлику од пчела, нису ни приближно цењене, међутим научници тврде да су ови неправедно запостављени инсекти важан део нашег екосистема, без ког би свет изгледао скроз другачије.

Важност предатора
Свака оса има своју улогу коју мора да испуни, без обзира да ли се ради о краљици, чистачици, чувару или дадиљи. Осим тога, доста су паметније него што људи то желе да признају.

Научници сугеришу да неке од оса могу међусобно да се распознају и на основу тога да утврде где се налазе на хијерархијској лествици, као и да ли је друга оса пријатељски настројена. Такође, један од мало познатих података везаних за ове инсекте је да се осе могу истренирати да пронађу експлозив или дроге.

Осе су врло важан предатор, а губитак сваког предатора има снажан негативан ефект на екосистем. Разлог је тај што осе чувају биљни живот, усеве и друга бића од паукова, стонога, мува до гусеница и других инсеката.

Ови летећи предатори годишње само у Великој Британији улове око 14 килограма других инсеката с којима хране своје младе. Због тога би многе биљке без оса остале незаштићене, а домови би нам били препуни инсеката.

Прети им сценарио пчела
Истраживачи бележе да је у последњих 30 година забележен драстичан пад у популацији пчела због употребе пестицида, пољопривредних радова и климатских промена.

Сличан сценарио прети и осама, али јавност их не перципира у тако романтичном светлу као на пример пчеле стога се о овом проблему не прича довољно према наводима стручњака. Студије су показале да пчеле асоцирају људе на много позитивније доживљаје и слике – као што су мед, цвеће и полен, док их осе са друге стране асоцирају на убод, бол и агресију.

А то је према тврдњама стручњака потпуно неправедно, јер осе обављају скоро идентичне задатке у природи као и пчеле, а такође се сврставају и у ред кључних опрашивача.

Чињеница је да кад осе не би постојале, да бисмо изгубили и више од 100 различитих врста орхидеја и смокви. То можда не звучи као велика катастрофа, али свака врста смокве ослања се на своју врсту осе која је опрашује. У вези са тим, научници наводе податак да више од 1000 врста тропских птица и сисара зависи од смокава.

Постоји на хиљаде врста оса које углавном обављају свој посао у природи а да их не примећујете. Само један посто оса доћи ће до вашег стола. Наравно, најодбојнија карактеристика осе је њен жалац чији убод је веома болан. Али чак и ова карактеристика има својих предности, жалац осе садржи врсту токсина за који су лабораторијске претраге показале да има антиканцерогена својства.

Закључак је да су осе ипак корисне животиње. А стручњаци саветују да их не дирате јер бисмо без њих имали више зараза и болести, мању биоразноликост, а цело глобално тржиште хране би било несигурније.

 

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име