Због раширених предубјеђења и предрасуда, које о појму екуменизам имају наши вјерници, можда није згорег подсјетити да је екуменизам у ствари вјерност Исусу Христу и његовој молитви Богу Оцу да сви хришћани буду једно. Екуменизам није политика. Он је заједнички хришћански напор за међусобним разумијевањем. Екуменизам свакако није попуштање у вјери, одрицање од властите прошлости нити скривање вјерских разлика. То је заједнички напор хришћана за дубљим познавањем властите баштине и поштовањем туђих вјерских вриједности. Екуменизам је, дакле, разговор међу хришћанима на „равној нози“. Екуменизам ни на који начин није врбовање присталица за властиту заједницу. Екуменизам је напор да сви ми, овако различити какви јесмо, постанемо што ближи Исусу Христу и на тај начин једни другима, те да тако испунимо Исусову молитву Оцу „да сви [хришћани] буду једно“. У екуменским настојањима за јединство цркве своје знање и труд уложили су највећи православни теолози, попут Георгија Флоровског, Јована Зизиуласа или владике Николаја (да поменем само неке), који су се деценијама трудили на овом племенитом задатку.

Овим ријечима, уз кратки историјат разлаза источне и западне цркве, отац Владан Перишић, предсједник Центра за философију и теологију Требиње, као модератор најавио је разматрање позитивних екуменских и међувјерских односа, у оквиру округлог стола под насловом: Лијечење рањених сјећања. Учесници у овом разговору били су: епископ диселдорфски и њемачки Григорије, умировљени београдски митрополит и надбискуп, Станислав Хочевар, и муфтија мостарски Салем еф. Дедовић, који су овом приликом изнијели сопствена свједочења, позитивна искуства и виђења екуменских, односно међувјерских односа са становиштва хришћанства и ислама.

Прије самог разговора, који је у петак, 31. маја, приређен у Културном центру у Требињу, у име организатора обратио се отац Милан Жуст, те епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, упутивши ријечи добродошлице свима, а нарочито учесницима округлог стола, као и учесницима екуменске радионице Премошћивање подјела: Процеси лијечења рањених сјећања у бившој Југославији, у склопу које је и одржан овај догађај, а чији је организатор, уз поменути Центар за философију и теологију Требиње и Фондација Pro-oriente, уз подршку Универзитета у Грацу и харитативне организације Renovabis.

 

 

 

 

eparhija-zahumskohercegovacka

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име