Од опанчаревог сина, преко новинара, дипломате, члана Министарског савета Владе Краљевине Југославије, директора Државне архиве у Београду – до народног непријатеља који је све што је имао оставио управо свом народу. После више деценија неправде, рехабилитован је прошле године.

Није много људи који су кроз историју Смедерева оставили тако дубок траг, а да их се нараштаји нити сећају, нити их познају као што је до недавно био Милан Ј. Стојимировић.

– Рођен је у Смедереву 1898. Његов отац Светозар био је опанчар, а мајка Јелена домаћица. Рано је остао без оца, те га је прихватио ујак, др Душан Стојимировић, чувени београдски неуропсихијатар, чије је презиме из захвалности додао свом презимену по оцу – прича др Снежана Цветковић, историчарка уметности и музејска саветница Музеја у Смедереву.

Био је оснивач и уредник листова „Смедеревски журнал“ и „Реви“, дописник одељења за штампу при Министарству иностраних дела у Берну и Берлину, директор новинске агенције Авала. Уочи Другог светског рата, 1940, године био је начелник Политичког одељења Министарског савета Владе Краљевине Југославије. Након 6. априла 1941. године добровољно се прикључио југословенској војсци. Био је потом главни уредник београдског дневног листа „Обнова“ од 1941. до 1944. године и директор Државне архиве у Београду.

Због уредништва и писања у листу „Обнова“, 1946. године проглашен је за народног непријатеља, осуђен на петнаест година затвора са принудним радом и десет година губитка грађанских и политичких права по издржаној казни. Конфискована му је готово целокупна имовина у Београду и Смедереву, осим једног стана у Београду. После седам и по година Стојимировић је изашао из затвора у Сремској Митровици. Од тада па до смрти писао је низ фељтона и чланака под псеудонимима и прикупљао грађу за Југословенски лексикографски завод.

ГРАЂА

ФОНД Милана Јовановића Стојимировића у Историјском архиву Смедерева чини 15 кутија грађе. Реч је о фото-документацији са више од 700 фотографија које одсликавају културни, уметнички и политички живот двадесетих и тридесетих година прошлог века.

Фото: Музеј града Смедерева, Милан (седи десно) са члановима породице

– Тестаментом, 1964. године, Милан Јовановић Стојимировић је завештао легат смедеревском Музеју који чине тридесет и четири предмета, и то вредне уметничке слике, две скулптуре, стилски писаћи сто кнеза Михаила Обреновића и неколико предмета примењене уметности. Народној библиотеци у Смедереву поклонио је више хиљада књига, а целокупну рукописну оставштину завештао је Матици српској у Новом Саду – објашњава др Снежана Цветковић, виши кустос Музеја у Смедереву.

Власти су му узеле имовину противзаконито, а једино му је остављен стан у Београду, у коме је у умро 1966. године. Када је осетио да му се ближи крај, све што му је остало „народни непријатељ“ оставио је опет свом народу.

СИЛУЕТЕ

ОВАЈ Смедеревац дао је посебан печат српској култури, али и смедеревској, те су му се одужиле три овдашње установе: Музеј, Народна библиотека и Историјски архив, објавивши књигу „Уздарје Милану Ј. Стојимировићу“. Народна библиотека у Смедереву је објавила је роман „Ланче Смедеревац“. Иначе, најупечатљивије дело Стојимировића је „Силуете старог Београда“.

Није доживео да му се врате грађанске слободе и част. Рехабилитован је званичном одлуком Апелационог суда у Београду на захтев јединог живог потомка, Зорке Пападополос, тек у фебруару 2022. године, 77 година након што је проглашен народним непријатељем и више од пола века након смрти. У пресуди стоји да се „Милан Јовановић Стојимировић сматра неосуђиваним лицем, неоправдано лишеним права на слободу и права на имовину“.

Извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име