Уметност је духовна делатност човека, а настала је као резултат потребе да човек створи лепоту и да је доживљава, да у њој ужива. У историји човечанства развијали су се разноврсни облици уметничког изражавања. Тако су се временом развиле и посебне врсте уметности.

Уметност је такође, људска делатност или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа. Према томе, може се рећи да уметност активност, објекат или скуп активности и објеката створених са намером на то да се пренесу емоције или/и идеје.
Уобичајено је да уметности разликујемо према уметничким изражајним средствима којима уметници остварују уметничке садржаје. Уметничка изражајна средства су материјали, средства, технике и поступци којима се остварује уметнички садржај, односно неко уметничко дело (слика, скулптура, приповетка, балетска игра, филм).
Према уметничким изражајним средствима, уобичајена подела је следећа:
Уметност можемо посматрати кроз музику, сликарство, вајарство, архитектуру, игру, књижевност и филм.

А њихова изражајна средства су код музике звуци и тонови; код сликарства линија и боја; код вајарства маса и простор; архитетктура грађевински материјал; књижевност -речи; игра -покрети; а филм -покрет слике (кадар и монтажа).

Што се тиче самих уметничких дела, тј.њихових назива и назива уметника, код музике је музичка композиција (композитор), код сликара, цртеж или слика; Варарство-скулптура, уметник-вајар; Архитектура-грађевински материјал, уметник архитекта; Игра – кореографија, уметних кореограф (играчи или извођачи); Књижевност су уметнички текстови, а уметник филмски аутор или редитељ.

Вања

025.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име