Светосавскa академија у Удружењу књижевника Србије као и сваке године, на дан празновања Светог Саве, у знак посебног признања, додељује Благодарја угледницима који су дали трајни допринос угледу и развоју Удружења.

Ове године скуп је започео молитвом и обраћањем свештеника др Угрина Поповића, редовног члана УКС и уредништва сајта и часописа „Чудо“. У својој беседи он је нагласио потребу прожимања културе и духовности, која је на овим просторима изражена Православљем а заправо Светосављем. Отац Угрин је такође нагласио да сајт и часопис „Чудо“ ради управо то – симбиозу културе и духовности, која је једина у могућности да препороди наш народ, а на шта смо и позвани Савиним аманетом, јер сваки дар јесте и одговорност. Лик Светог Саве је водиља свих добронамерних трудбеника на њиви српства и православља – закључио је др Поповић.

Након оца Угрина, господин Масловарић, који је уредник Трибине Француска 7, преузео је реч и позвао добитнике овогодишњег признања да преузму своје Благодарје за фантастичан допринос култури и Удружењу.

Ипак, пре самог уручивања признања, господин Братислав Р. Милановић, главни и одговорни уредник „Књижевних новина“ прочитао је рад председника Удружења књижевника Србије, господина Милована Витезовића под насловом: „Светосавље или династија светих Срба“, написаног специјално за ову прилику.

Овогодишњи добитници Благодарја су:

 1. Игуман Стефан
 2. Иван Карл
 3. Ранко Шекуларац
 4. Православна академија наука, уметности, вештина и иновација
 5. Милутин Тодоровић
 6. Александар Ћуковић
 7. Димитрије Буквић
 8. Милан Лукић
 9. Видак М. Масловарић
 10. Владимир Благојевић
 11. Весна Јевђенијевић
 12. КУД Акваријус
 13. Драгољуб Димитријевић
 14. Мирослав Димитријевић
 15. Милена Симеуновић
 16. Станислав Којић

На жалост, неки добитници нису могли физички да преузму своја признања.

У мноштву тако заслужних добитника није могуће направити изузетак. Ипак, реченица која најјасније изражава битност овог признања јесте по себи изузетак и изречена је од господина Александра Ћуковића, главног и одговорног уредника часописа „Стварање“ Удружења књижевника Црне Горе, који је изједначио ово признање са питањем идентитета и са свом комплексношћу, које у овом времену, оно собом носи. Како у Црној Гори, тако и у Србији.

Након међусобног честитања овај скуп се завршио обећањем да ће се култура у
Србији уздићи на један још виши ниво. И да ће труд на томе као и до сада бити максималан. Ипак, култура јесте аманет Светитеља Саве, чији смо спомен данас прославили овом одлуком.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име