Многе ствари којима се и данас служимо настале су је још у Старом Риму, а ово су само неки од којима можемо да будемо захвални

1. Kњиге
Иако се писало и пре Рима, књиге какве данас познајемо, оне тврдо укоричене, настале су управо овде. Биле су познате под називом цодеx, који се односио управо на тврде корице које штите садржај унутар њих. Иако су овакве књиге настале већ у 1. веку, у ширу примену улазиле су релативно споро, а стандард су постале тек у 4. веку.

2. Станови
Kонцепт станова настао је управо у Старом Риму, као последица раста популације и велике урбанизације. Тамошњи архитекти су временом почели да граде све више зграде у којима су, у различитим стамбеним јединицама живеле различите породице.

3. Новине
Наравно, није реч о новинама какве данас познајемо, нису изгледале ни слично, о фотографијама наравно није било ни речи. Ипак, Римљани су константно били информисани о догађањима у Царству, а вести су најчешће биле уклесане у камен и постављене на фреквентна места.

Наравно, треба узети у обзир и ниво писмености и да већина грађана није могла да прочита шта пише, али је свеједно остало забележено како су прве новине објављене 59. године п.н.е. за време Цезарове владавине.

4. Пошта
С обзиром на величину Царства, која се протезало на три континента, требало је пронаћи начин ефикасне комуникације

Преношење државних, али и приватних писама и порука било је задужење курирске службе Cursus Publicus, коју је основао цар Август која је функционисала као прва поштанска служба на свету.

5. Зубни имплантати
Сто година пре нове ере римски писац Целсус направио је водич за оралну медицину, у ком је описао на који начин треба да се лечи зубобоља и како да се третира губитак зуба.

Kако су се у Риму бавили „стоматологијом“, говори и проналазак археолога из 1998. године. Наиме, тад су у Француској нашли остатке људи из 1. или 2. века који су имали гвоздени имплантат, обликован тачно по узору на изгубљени зуб.бДокази о квалитету зуба старих Римљана пронађени су и на телима откривеним у Помпеји.

6. Kлима уређај
Нису то наравно били клима уређаји какве данас познајемо, али су и Римљани имали генијалан начин за расхлађивање. Наиме, чувени аквадукти нису кориштени само за допремање воде, већ и за хлађење и грејање домова богатих Римљана. Вода би пролазила кроз цеви у зидовима и подовима римских кућа и на тај начин регулисала температуру у домовима

7. Шунка
Иако први докази упућују да су шунку измислили Kинези, Римљани су ти који су је унели у животе Европљана и усавршили.

Разлог за то била је најпре потреба за проналаском хране која може да стоји данима, у различитим условима, а да се не поквари. Месо се прво само солило и сушило, а мало по мало, дошло до шунке, производа који данас у разним облицима, многи радо конзумирају.

Nacuonalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име