Пред препуном салом Atlas Performing Arts Centra у Вашингтону Expats teatar је вашингтонској публици премијерно представио комад Госпођа Ајнштајн (Einstein’s Wife) српске списатељице Снежане Гњидић, у преводу и по идеји Милене Тробозић Гарфилд.

Вашингтонска публика је у четвртак 5. марта, после светске премијере српског комада Госпођа Ајншајан, ауторке Снежане Гњидић, у режији Карин Розницек, дугим аплаузом и повицима браво поздравила изванредне глумце Сашу Олиника и Сесилију Орсвалд, који су маестрално и духовито дочарали сусрет, љубав, сарадњу и брак Алберта Ајнштајна и његове супруге Милеве Марић, пише Јавнисервис.нет

После дугог аплауза публици се обратио амбасадор Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић, који је са супругом и представницима амбасаде Србије присуствовао премијери.

Поздрављајући публику у којој су поред угледних представника српске заједнице у Вашингтону били и многобројни глумци, редитељи, новинари и представници амабасада Немачке и Швајцарске, амабасадор је истакао значај чињенице да је ово први српски комад који је своју светку премијеру доживео на енглеском језику на тлу Америке.

Амбасадор Матковић се посебно захвалио редитељки и оснивачу Expats teatra Karin Roznicek, глумцима, Саши Олинеку и Сесилији Орсвалд, ауторки Снежани Гњидић која је овом приликом допутовала из Београда и идејном творцу целог пројекта Милени Тробозић Гарфилд, којој се захвалио и за њен дугогодишњи допринос промоцији српске културе у Америци.

Амбасадор Матковић је рекао да је овај комад о Милеви Ајнштајн, не само упознао америчку публику са животом и доприносом Милеве Марић Ајнштајн, једној од најреволуционарнијих светских теорија – теорији релативитета, већ је својим модерним и смелим тумачењем отворио важно питање о положају жена у науци и јавном животу, и то баш месецу марту, који је интернационално проглашен за месец борбе за женска права и у коме се слави међународни дан жена  8.март.

После премијере амбасадор Матковић је позвао публику да се придружи коктелу који су поводом премијере у част глумаца и аутора организовале амбасаде Србије и Швајцарске.

Представа ће до краја марта месеца бити одиграна 19 пута, а 8. марта, на Међународни дан жена, између поподневне и вечерње представе организиван је и панел о положају жена у науци и уметности на коме ће, поред осталих, говорити Милена Тробозић, Гарфилд и Снежана Гњидиц, ауторка драме Госпођа Ајнтштајн.

Извор : Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име